Wit geeft mat in één.
Wit geeft mat in één. FOTO KEES VAN HOGELOON

Eindelijk weer: de match Eeuwig Schaak-RSG

RUCPHEN - Jaarlijks speelt Eeuwig Schaak in de week van carnaval een vriendschappelijke match tegen RSG (Roosendaalsch SchaakGenootschap). De laatste paar jaar is dat vanwege corona er niet van gekomen, maar dit jaar kon het eindelijk weer doorgaan.


Alleen waren in de week van carnaval zoveel mensen verhinderd, dat de match alsnog weer uitgesteld werd. Maar afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover en kon de uitermate vriendschappelijke schaakontmoeting toch doorgaan.

In de aanloop naar de schaakontmoeting was het aantal deelnemers voor iedere club een wat onzekere factor. Aanvankelijk leek het erop dat er 8 tegen 8 gespeeld werd, later veranderde dat in 9 tegen 9, maar op het laatste moment waren 2 spelers van RSG alsnog verhinderd, waardoor Eeuwig Schaak 9 man had en RSG 7. Eeuwig Schaak besloot daarop Ted van Eck, die van beide verenigingen lid is, uit te lenen aan RSG, zodat het toch weer 8 tegen 8 werd. Alleen gaf Eeuwig Schaak daarmee wel haar op papier sterkste speler weg, terwijl RSG in de breedte toch al wat sterker was dan Eeuwig Schaak. Het gevolg was dat Eeuwig Schaak de ontmoeting redelijk kansloos verloor met 22-10. Niet dat iemand daar om maalde bij Eeuwig Schaak. Een gezellig weerzien met oude bekenden stond voorop en in die zin was de avond zeer geslaagd. Hoe een ontmoeting met 8 tegen 8 kan eindigen in 22-10? Beide clubs verdeelde hun achttal in 2 viertallen, die onderling 4 potjes spelen. Het totaal werd bij elkaar opgeteld. Voor RSG speelden Ted van Eck, Marc Naalden, Nico Kloosterboer en Frank Rockx, Hans Ravestein, Ben Cartens, Pieter de Nijs en Frans Jonkers. Voor Eeuwig Schaak speelden Ad Bruijns, Johan Goorden, Kees van Hogeloon, John van Helden, Patrick Heijnen, Ben Seleski, Wim Soeters en Hugo Cassimon. De laatste gaf een internationaal tintje aan de ontmoeting. Hugo komt bijna wekelijks uit Antwerpen naar Rucphen om bij Eeuwig Schaak een potje mee te schaken.

Hugo Cassimon brengt regelmatig bijzondere bierviltjes mee naar Rucphen, namelijk bierviltjes waar op de achterzijde een schaakprobleem staat afgebeeld. Dit keer was het een bijzonder probleem. Wit geeft mat in 1; nou dat kan niet moeilijk zijn, zou je zeggen. Toch was deze mat in 1 wel bijzonder pittig en zat menigeen daar flink op te puzzelen.[n]