Volgens wethouder René Lazeroms is invloed coronacrisis op resultaat beperkt.
Volgens wethouder René Lazeroms is invloed coronacrisis op resultaat beperkt. Foto: Corine Roks

Wethouder René Lazeroms tevreden over jaarrekening: ‘Gemeente Rucphen staat er prima voor’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Wethouder René Lazeroms, portefeuillehouder Financiën, heeft afgelopen week het jaarverslag en de jaarrekening van de Gemeente Rucphen over het jaar 2021 gepresenteerd. Met een positief saldo van afgerond 1.437.018 euro, op een begroting van zo’n 60 miljoen euro op jaarbasis, kon hij goed nieuws brengen. 

Het resultaat wordt berekend door van het saldo van baten en lasten (1.075.933 euro) de mutatie in de reserves af te trekken. De mutatie in de reserves in 2021 (respectievelijk toevoegingen en onttrekkingen aan reserves), welke voortvloeien uit de door gemeenteraad genomen besluiten, is per saldo 361.085 euro. Hierdoor kan dus een positief resultaat van 1.437.018 euro worden genoteerd.

Coronacrisis

Dat er aan het einde van een boekjaar zwarte cijfers kunnen worden geschreven is prijzenswaardig. In de rol van schatbewaarder die hij de voorbije bestuursperiode voor de Gemeente Rucphen heeft vervuld, is dat tot nu toe eigenlijk ook wel gebruikelijk geweest, zo constateert de wethouder tot zijn genoegen. “Al is dat positief resultaat beïnvloed door een aantal zaken,” verduidelijkt hij. “Zo zijn niet alle beschikbare budgetten ook daadwerkelijk in 2021 besteed omdat sommige projecten bijvoorbeeld over meerdere jaren lopen of zijn doorgeschoven.” Volgens de wethouder is de invloed van de coronacrisis op het resultaat beperkt. “Hoewel een aantal activiteiten niet is doorgegaan, zijn bijvoorbeeld zorgaanbieders, leerlingenvervoer en deeltaxi wel doorbetaald. Ook hebben verenigingen compensatie ontvangen. Gelukkig hebben we voor meerkosten als gevolg van corona compensatie ontvangen vanuit het Rijk.”

Meevallers

Op sommige terreinen heeft de Gemeente Rucphen dit jaar minder uitgegeven dan vooraf begroot. Wethouder René Lazeroms: “Denk bijvoorbeeld aan de pilot Dorpsbus Sint-Willebrord-Sprundel. Die heeft door corona lange tijd stilgestaan. Maar ook risicogestuurd werken bij de aanpak van de riolering bijvoorbeeld heeft een positief effect, net als het als Gemeente Rucphen zelf bestrijden van de eikenprocessierups. Heb je minder last van de eikenprocessierups, dan heb je ook minder uitgaven.” Daarnaast zijn er hogere inkomsten ontvangen, zo maakt hij duidelijk. “Vanuit de afvalstoffenheffing bijvoorbeeld. Er zijn meer leveringen van afval, wat weer verband houdt met de toename van het aantal huishoudens. Het bezoek aan de Milieustraat is bovendien hoger dan geraamd.” Hij noemt ook de bouw van woningen via Ruimte voor Ruimte, wat weer inkomsten vanuit de Provincie Noord-Brabant heeft opgeleverd. “Bovendien liet de decembercirculaire vanuit het Rijk een hogere algemene uitkering zien,” zo licht wethouder René Lazeroms een andere meevaller toe.

Hogere uitgaven

Aan de andere kant werd de Gemeente Rucphen in 2021 geconfronteerd met hogere uitgaven op het gebied van onder meer jeugdzorg, jeugdprofessionals en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), terwijl er op andere vlakken juist sprake was van lagere inkomsten. “De prognose van het aantal te verstrekken omgevingsvergunningen bijvoorbeeld werd niet gehaald. Voor bijvoorbeeld het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en de BUIG-regeling werden lagere rijksbijdragen ontvangen.”

Groene Parels

Een kredietoverschrijding van ruim 34.000 euro was er bij de realisatie van de zogeheten Groene Parels: de projecten Molenerf en Dorpspark Rucphen. Volgens de wethouder het resultaat van de ruimte voor participatie die is geboden tijdens de uitvoering om de wensen van inwoners zoveel mogelijk in te passen binnen de ontwikkelingen. “Zo hebben we extra beplanting in het Dorpspark aangebracht, wat zorgde voor meerwerk en daarmee een stijging van de kosten. Ook de stijging van materiaalkosten in 2021 zorgde voor een overschrijding van het budget.”

Weerstandsvermogen

Hij rekent tot slot voor dat het met het weerstandsvermogen - de verhouding tussen risico’s en reserves - van de gemeente Rucphen ook wel snor zit. “We streven naar een gecorrigeerd ratio met een bandbreedte tussen 1.0 en 1.4, wat beoordeeld wordt als ‘voldoende’. Het gecorrigeerd ratio voor de jaarrekening 2021 ligt met 2,4, in positieve zin, buiten deze bandbreedte. Volgens de weerstandsnorm mag dit worden aangemerkt als ‘uitstekend’. Dat is goed nieuws voor de vrij besteedbare ruimte binnen de algemene reserve.”