Bert en Corrie ontmoetten elkaar in de Rucphense bossen.
Bert en Corrie ontmoetten elkaar in de Rucphense bossen. Foto: Daniël van Overveld

Echtpaar De Bijl-Roks uit Rucphen viert diamanten huwelijk: ‘We hebben lief en leed gedeeld’

Door: Daniël van Overveld Algemeen

RUCPHEN - De 82-jarige Bert en 76-jarige Corrie de Bijl-Roks vierden op 23 mei hun diamanten huwelijk. Het is al meer dan 60 jaar geleden dat ze elkaar tegenkwamen in de Rucphense bossen,  toen Bert nog in dienst zat en Corrie met haar vriendin door de natuur wandelde. Inmiddels zijn ze al meer dan zes decennia bij elkaar, maar de liefde voor elkaar is de afgelopen jaren allen maar sterker geworden.

Het verhaal van Bert en Corrie begint in 1961. “Ik kom zelf oorspronkelijk uit Nijmegen, toen ben ik dienst getreden en ben ik eerst naar Roermond gegaan. Vervolgens werd ik gelegerd in Amersfoort, hierna in Velzen en uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.” Hij was samen met een andere militair wacht aan het lopen toen hij Corrie en een vriendin van haar trof. “We spraken ze toen aan, en zo is het allemaal begonnen. Toen is het gaan lopen.”

Goedkeuring

Na een anderhalf jaar verkering te hebben gehad, besloot het koppel om te gaan trouwen, net nadat Bert uit dienst was. Maar omdat hij uit Nijmegen komt, en Corrie uit Rucphen, moesten ze zowel naar de pastoor in Nijmegen als naar die in Rucphen om goedkeuring te vragen voor hun huwelijk.

Heimwee

“Op 23 mei trouwden wij dan voor de wet, en op 2 juni s ’ochtends voor de kerk,” vertelt Corrie. “Toen hebben we drie jaar bij ons pa en ma gewoond en zijn we tussendoor een half jaar naar Nijmegen verhuisd. Maar omdat ik last kreeg van heimwee, zijn we toen weer teruggegaan.”

Controleur

Nadat hij uit dienst was gegaan, heeft Bert een driejarige opleiding gedaan om controleur bij een machinefabriek te worden. Vervolgens is hij bij de EMF-vestiging in Rucphen beland. Daar kon hij helaas niet te werk gaan als controleur, omdat er bij de hoofdvestiging in Dordrecht er al drie rondliepen. Daarom trad hij in dienst als balanceerder. In die functie zorgde Bert ervoor dat de motoren goed draaien. 

Spoorbouw

“Dat heb ik toen een jaar gedaan. Vervolgens ben ik de bouw in gegaan, waarvan zestien jaar in de spoorbouw. In die tijd kon je nog makkelijk omschakelen, stoppen met je huidige werk en een ander beroep gaan uitoefenen.” Door de spoorbouw heeft hij helaas wel een hernia opgelopen. ‘’Dus ik moest helaas stoppen, ondanks dat ik wel door wilde gaan.” Bert heeft nog een enkele jaren gewerkt als bedrijfsschilder. Hoewel hij al ruime tijd met pensioen is, doet hij nog van alle soorten klusjes thuis, zoals het gras maaien en het behang schilderen. “Maar de spoorbouw, dat vond ik het allerleukst. Het is mooi dat je, als je er langs komt, kan zeggen: Daar heb ik aan gewerkt.”

Luisteren

Goed naar elkaar luisteren is volgens Bert en Corrie het belangrijkste om een huwelijk in stand te houden. Ze hebben de afgelopen jaren vele mooie momenten meegemaakt. “Maar het mooiste is dat we elkaar hebben gevonden en nog steeds liefhebben,” zegt Corrie. “Wat kan ik voor de rest ervan zeggen? We hebben lief en leed gedeeld. Dat hoort bij elk huwelijk. Ik ben nu 76 en hij is 82. We zijn allebei goed van geest en lichamelijk gezond. Hopelijk komen er nog vele jaren bij!’”