Job Elshout raakte als scholier in de ban van de geallieerde bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Job Elshout raakte als scholier in de ban van de geallieerde bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto: Corine Roks

‘Het waren mannen van mijn leeftijd die in een vreemd land kwamen strijden voor onze vrijheid’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZEGGE - Job Elshout (23) uit Zegge is lid van Stichting The Dutch Polar Bears uit Roosendaal. Deze stichting zorgt er onder andere voor dat de Britse bevrijders van deze stad niet vergeten worden.

“Het is voor ons ooit gestart met een profielwerkstuk op de middelbare school. Een bevrijdingskrant over de bevrijding van Roosendaal. Wat ik vooral belangrijk vind is dat dit stuk geschiedenis onder de aandacht van de jeugd moet worden gebracht. Het waren mannen van mijn leeftijd die in een vreemd land kwamen strijden voor onze vrijheid.” Job vervolgt: “Daarom zijn we gestart met de Dutch Polar Bears, een groep jongeren die een grote eerbied en interesse hebben voor WO2 en haar veteranen. We hebben gebeurtenissen als de bevrijding van Roosendaal en Bergen op Zoom en informatie over de gecrashte vliegtuigen vastgelegd in korte filmpjes die te vinden zijn op onze website. Het boek van Ad van Uffelen was hierbij een informatiebron.” The Dutch Polar Bears organiseren verschillende activiteiten om de bevrijders onder de aandacht te houden, zoals een bevrijdingsrit en kransleggingen . “Wij zijn op 22 juni aanwezig bij de herdenking van de omgekomen bemanningsleden, met vertegenwoordigers van The Royal British Legion en The Royal Canadian Legion, de gemeente Rucphen en jongeren van de scouting. In 2023 is het precies tachtig jaar geleden dat zij omkwamen, dit willen we volgend jaar groots herdenken met een permanent monument voorzien van een QR-code met extra achtergrondinformatie.”