Geert van der List: 'Verzamelaars uit binnen- en buitenland weten elkaar te vinden via internet en militariabeurzen'
Geert van der List: 'Verzamelaars uit binnen- en buitenland weten elkaar te vinden via internet en militariabeurzen' Foto: Corine Roks

Geert van der List bouwt zijn eigen museum over de Tweede Wereldoorlog

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - De 15-jarige Geert van der List uit Rucphen verzamelt materialen uit zijn regio van de Tweede Wereldoorlog. In zijn kinderjaren werd zijn interesse aangewakkerd, hij woonde toen in Willemstad.

“Een vestingstad met oude bunkers waarin ik graag rondstruinde. Na onze verhuizing naar Rucphen verlegde ik mijn zoekgebied naar het militaire terrein van de Rucphense Heide. Daar vond ik weleens wat en zo is mijn passie ontstaan.” De focus van zijn verzameling kwam te liggen op de Tweede Wereldoorlog. “Ik kreeg steeds meer belangstelling voor de lokale geschiedenis. Ik zocht antwoorden op vragen als: ‘Wat is hier gebeurd en wie waren hierbij betrokken?’ Mijn verzameling breidde zich uit naar uniformen, persoonsbewijzen, foto’s en verschillende materialen. Hoe ik daaraan kwam? De scene in dit thema is best groot. Verzamelaars uit binnen- en buitenland weten elkaar te vinden via internet en militariabeurzen.” De spullen wil Geert graag onder de aandacht brengen bij een groter publiek. “Daarom ben ik nu bezig met de inrichting van een museum op het terrein van de oude burgemeesterswoning. De garage wordt momenteel omgebouwd tot museum. “Het eerste deel hoop ik deze zomer te kunnen openen. In het museum wil ik het verhaal van Rucphen in chronologische volgorde vertellen, van mobilisatie en bezetting tot de bevrijding. De informatie die Ad van Uffelen mij geeft is super. Zijn verzameling brokstukken van de gecrashte Halifax krijgt een mooie plek in het museum.”