Burgemeester van der Meer Mohr doet de renners uitgeleide bij de start van de vierde etappe.
Burgemeester van der Meer Mohr doet de renners uitgeleide bij de start van de vierde etappe. FOTO CORINE ROKS

Wielergemeente Rucphen weer gastheer ZLM Tour

RUCPHEN - Na een spannende massasprint is het Timothy Dupont die de zege pakt op de vierde etappe van de ZLM Tour. De start vond in Rucphen plaats waar de Gemeente Rucphen haar rol als gastheer goed liet gelden.


DOOR CORINE ROKS


 Al op de vroege zaterdagochtend waren organisatie, sponsors, politie, vrijwilligers en medewerksters van de gemeente present om de start van de ZLM. Tour in goede banen te leiden. Het startschot werd gelost door burgemeester Marjolein van de Meer Mohr waarna de achttien ploegen richting Dorpsstraat koersten. Het is voor de tweede maal dat Rucphen de rol als gastheer vervult. “In juni 2014 werd de tweede etappe van de toen nog Ster ZLM Toer hier ook gereden. Dat we nu weer gastheer mogen zijn, daar zijn we best trots op,” zo laat de burgemeester van de wielergemeente weten.

Twee jaar lag deze vijf etappes tellende wedstrijd vanwege de pandemie stil. “Jammer, in landen als België en Slovenië werd wel gekoerst. Ploegen zijn naar dit soort landen uitgeweken om hun sprinters voor te bereiden op de Tour de France die op 1 juli in Kopenhagen van start gaat. Om die reden hebben we deze editie geen geroemde sprinters aan de start,” zo laat Hùber Rentmeesters van ZLM Verzekeringen weten. Hij vervolgt: “We hebben voor Rucphen gekozen omdat de wielersport hier uitermate populair is. Vandaag rijden ze 196.3 kilometer en wordt er gefinisht in Mierlo. De etappes worden voornamelijk in het vlakke Brabant en Zeeland gereden, met op de eerste dag de Zeelandbrug in het parcours. 

Op de vrijdag, de dag van de derde etappe hebben we een uitstap naar Limburg gemaakt. Hier willen we meer naamsbekendheid krijgen en voor de renners biedt dit gebied weer andere uitdagingen.”

De renner van het team Jumbo-Visma, Olav Kooij, schept hoge verwachtingen. Hij kwam al twee etappes als eerste over de finish. De wielrenners koersen overigens richting Sint Willebrord om daar, net als hun helden Raas, Maertens en Esclassen, over de eindstreep van de etappe uit de Tour de France uit 1978 te rijden. Bij de start op het voorterrein van het gemeentehuis heeft het team motorondersteuning zich verzameld. Dit team is een onderdeel van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid (LE) van de Nederlandse politie. Een woordvoerder van dit team geeft een toelichting: "Met 26 motorijders wordt de tour ondersteund, waaronder drie motorrijders in opleiding. Net na de start is je positie vrij stabiel, maar zodra het peloton uit elkaar valt is onze taak ook gericht op het aanspreken van wachtende mensen bij kruispunten. Het kan best lang duren voordat alle renners zijn gepasseerd.” Jan Vissenberg uit Sprundel is een liefhebber van wielerevenementen en is op deze zaterdag van de partij: "Net als bij de start van de Ronde van Vlaanderen en bij de Muur van Hoei, een helling in de Klassieker Waalse Pijl. Drie jaar geleden was ik getuige van de start van de Tour de France in Brussel. Zes uur heb ik daar staan wachten om mijn favoriete renners voor de camera te krijgen.” Hij vervolgt: "Drie jaar geleden vond de start van de ZLM Tour plaats in Etten-Leur, daar heb ik foto's van sprinters gemaakt die drie weken later etappes wonnen in de Tour de France. Dit jaar ontbreken zulke grote klappers, maar wie weet welke toekomstige winnaar van de Ronde van Frankrijk aan de start van de ZLM Tour 2022 staat.” [n]