Mien en Jan met op de achtergrond de trouwfoto van hun zoon Johan en schoondochter Anja.
Mien en Jan met op de achtergrond de trouwfoto van hun zoon Johan en schoondochter Anja. Foto: Corine Roks

Echtpaar Van Peer-Van der Made zestig jaar getrouwd

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD - Op 30 mei waren Mien en Jan van Peer- Van der Made zestig jaar getrouwd. Of was het nou 31 mei? Het trouwboekje moest eraan te pas komen om het jubilerend echtpaar te overtuigen dat zij hun ja-woord toch echt op 30 mei 1962 gaven.

“Dit misverstand is ontstaan toen we onze ringen lieten vervangen voor een bredere variant. In de nieuwe gravure stond dus 31 mei,” geeft mevrouw Van Peer uitleg. Het verschil kwam pas aan het licht na een telefoontje van de gemeente om een felicitatieafspraak te maken met de burgemeester.

Hoge Donk

In Zevenbergen, waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten tijdens het dansen, werd het huwelijk voltrokken. Het kersverse echtpaar gaat inwonen bij de ouders van Mien. Na twee jaar verhuist het stel naar Sint Willebrord, het geboortedorp van Jan. “Mijn ouders hadden grond op de Hoge Donk waarop ons huis werd gebouwd. We hebben daar altijd met veel plezier gewoond,” aldus de heer Van Peer.Hun geluk wordt bekroond met zoon Johan. Met trots toont het echtpaar tijdens het interview de foto van vier generaties Van Peer. “Allemaal jongens, onze achterkleinzoon James is net een jaar geworden.”

Hobby

Tuinieren was Miens grote hobby. “Ik had altijd zoveel aanspraak van passanten. Opmerkingen als ‘Wat hebben jullie een mooie tuin, en wat is het gras groen, het lijkt wel een biljartlaken’ waren leuke complimenten aan ons adres.” Ook Jan kijkt terug op mooie hobby’s, zoals fietsen en vissen. “Vooral na mijn pensioen, toen kreeg ik meer tijd. Vissen met mijn kleinzoon Angelo was altijd een feestje, en fietsen deed ik met een groepje vrienden. Recreatief waarbij we wel zo’n vijftig kilometer aflegden.”

Vrachtwagen

Voor zijn pensioen was Jan werkzaam als chauffeur. “Bij Centrafarm, waar mijn vrouw ook heeft gewerkt. Het beroep van vrachtwagenchauffeur lag me wel, in het begin van ons huwelijk reed ik aardappels rond voor mijn schoonvader. Later ben ik ook nog heftruckchauffeur geweest en heb in de bouw gewerkt.” Mevrouw haar loopbaan begon bij Philips in Roosendaal, daarna een naaiatelier en conservenbedrijf, en later dus de medicijnenfabriek waar haar man als chauffeur werkzaam was.

Inwonen

Met de omleiding van de A58 moeten Mien en Jan noodgedwongen verhuizen. Het echtpaar vindt een nieuwe stek in De Donken, alwaar ze nu al zo’n 26 jaar wonen. In een tijd waarin het woord mantelzorg nog niet bestond, nemen Jan en Mien de zorg voor Miens moeder op zich. “Na het overlijden van mijn vader trok ze samen met mijn broer Jan bij ons in,” geeft het barmhartige echtpaar aan. Nu is het schoondochter Anja die altijd klaarstaat voor Jan en Mien. “Daar zijn we zo blij mee, zij regelt alles. Van onze diamanten huwelijksdag heeft zij een feestje gemaakt.”

Uitgaan

Reizen door Europa, vooral richting het oosten, vonden ze fijn, maar wat het echtpaar nog liever deed, is uitgaan. “Op Sint Willebrord, samen met onze vrienden, de ouders van onze schoondochter. Elke week speelde er wel een bandje in Zaal Bellevue of Parkzicht, we waren altijd van de partij. Een mooie tijd waar we met plezier op terugkijken.”