Jack Herijgens: 'Op sportpark De Kerlinge gaan we proberen de Koningsvogel met de kruisboog van de wip te schieten'
Jack Herijgens: 'Op sportpark De Kerlinge gaan we proberen de Koningsvogel met de kruisboog van de wip te schieten' Foto: Corine Roks

Koningschieten tijden Sint Jansfeesten Sprundel: ‘De Koningstitel draag ik nu al acht jaar’

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Bijzonder tijdens deze editie van de Sint Jansfeesten in Sprundel is het Koningschieten, een competitie onder de Gildebroeders van Kruis- en voetbooggilde Sint Jan Baptist dat eens in de vier jaar plaatsvindt.

Het wordt op deze 25ste juni een spannende race, vooral voor Koning Jack Herijgens uit Sprundel. “Op sportpark De Kerlinge gaan we proberen de Koningsvogel met de kruisboog van de wip te schieten. De vogel bevindt zich op twaalf meter hoogte. De Gildebroeder die dit lukt, wordt voor vier jaar Koning. De Koningstitel draag ik nu al acht jaar. Lukt het mij wederom de vogel te schieten, dan kan ik mogelijk op termijn Keizer worden,” aldus Herijgens. De Koning krijgt drie voorkeursschoten, in de volgende ronde mogen alle schutters hun pijl richten. Wordt in deze ronde de vogel geraakt, dan wordt er gekampt. “Het kan gebeuren dat een schutter raak schiet, maar afziet van het Koningschap. In dat geval wordt deze titel afgekocht middels een geldbedrag te storten in de zak.” Ook de Koning maakt kosten: “Aan het eind van de vierjarige termijn jaar schenkt de Koning het Koningszilver, een zilveren schildje dat wordt bevestigd aan het kazuifel. Dit is een mouwloos jasje wat de Gildekoning mag dragen tijdens plechtigheden.” Het Koningschieten kan rekenen op hoog bezoek zoals de burgemeester van de gemeente Rucphen en afgevaardigden van het Sint Joris Gilde Noorderkempen die een ereschot doen. In optocht lopen de Gildebroeders vanaf De Drie Zwaantjes naar de velden van het sportpark, waar rond de klok van 14.00 uur het startschot wordt gelost.