Donderdag 23 juni

Harry Mulders in ‘de Verhalenkamer’

19:30 | Gemeenschapshuis Agora

Donderdagavond zal Harry Mulders weer een mooie lezing geven in de Verhalenkamer van Agora. Dit maal zal hij het onderwerp ‘de Heilige Graal’ behandelen. Het verhaal van de Graal is de beroemdste mythe van de Europese cultuur. Vanaf de 12e eeuw wordt er over de Graal geschreven. De Graal kent vele mysteries. De betekenis veranderde telkens, maar het raadselachtige bleef. Parsival is één van de weinige gelukkigen die de Graal te zien krijgt en de betekenis leert kennen. Harry zal in deze schimmige materie wat helderheid scheppen en ook vertellen over de plekken waar de Graal zich bevindt.Donderdagavond 23 juni, 19.30 - 21.30 uur, inclusief pauze; entree is €5,- inclusief consumptie. Geef jezelf op via: agoog@agorarucphen.nl.

 

Zaterdag 25 juni

Vlaamse Open Tuindagen in de Heemtuin Rucphen

10:00 | Heemtuin Rucphen

Zaterdag 25 juni en zondag 26 juni is de Heemtuin Rucphen geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur in het kader van de Vlaamse Open Tuinendagen, waaraan ook de Heemtuin meedoet. Zo’n 150 tuinen in Vlaanderen en Nederland openen hun poort voor het publiek. De toegang bedraagt € 3,-. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis de tuin bezoeken. Eind juni staat de Heemtuin in Rucphen maximaal in bloei. De akkers zijn bontgekleurd van de klaprozen, korenbloemen, bolderiken en gele ganzenbloemen. In het ven en de poelen bloeien waterlelies, gele plomp en wateraardbei en kwaken de kikkers. Deze zijn vanaf de vlonders goed te zien, evenals de vele libellen en waterjuffers. In de natte hei van het arm beekdal wacht het vleesetende plantje zonnedauw op een prooi. Op de hei en bij de Sijpeltjes bloeien de orchideeën en ook het kalkgrasland is een kleurige bloemenzee. Overal in de tuin zijn banken en zitjes om van daar af van de sfeer te genieten. Geregeld laten de kikkers zich van zich horen. In Ut gebouwke kunt u kruidenproducten zien, bijzondere keramiek en schilderijen. Het terras is weer geopend en hier kunt u koffie, thee, frisdrank of een biologisch sapje bestellen. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Naast de heemtuin kunnen zij ook terecht in het belevingsbos met onder andere een blotevoetenpad. Meer informatie over de deelnemende tuinen vindt u op www.opentuinen.be. Buiten het Open Tuinenweekend is de Heemtuin in de zomermaanden elke werkdag geopend, van 09:00 uur tot 16:00 uur en op zondagmiddagen van 13:00 uur tot 16:00 uur. Tot medio augustus wordt elke week, één vroege ochtend of avond de tuin extra opengesteld voor fotografie-liefhebbers, het zogeheten Gouden Uur. De tijdstippen daarvan staan ook vermeld op Facebook en op de website.


 

Open Tuindagen Jorissenhoeve

10:30 | Jorissenhoeve

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni is de tuin van Landgoed Jorissenhoeve (Achtmaalsebaan 17) in Schijf geopend voor publiek. De tuin is opengesteld tijdens het Vlaamse Opentuinweekend. In de regio zijn diverse tuinen geopend voor publiek. De Heemtuin in Rucphen is eveneens dit weekend geopend. Daarnaast kunnen tuinliefhebbers op zondag de tuin van Albert en Marjan Tielens in Hoeven, de Hazelhof in Rijsbergen en de tuin van John Vermeiren in Rijsbergen bezoeken. Momenteel staan er veel geurende rozen in bloei in de tuin van de Jorissenhoeve. Daarnaast komt volop kleur in de bloemenborders met bloeiende salie, geraniums, daglelies en veronicastrum. De tuin is geopend van 10:30 uur tot 17:00 uur. Er wordt entree gevraagd.

 

Open atelier Angelique van den Hout

11:00 | 

Naar een museum of galerie gaan om kunst te kijken is een genoegen. Maar tussen kijken en kopen staan tal van barrières: vind je de kunst te duur, te groot of te klein, past het wel/niet in je interieur? Hoe moet je eigenlijk kiezen? Aanstaand weekend is mijn atelier open en geef ik antwoord op al dit soort vragen. Stap over de drempel en loop eens binnen om mijn sculpturen en schilderijen te bezichtigen en wellicht zie je mij ook werken aan een van mijn creaties. Je bent van harte welkom op zaterdag 25 en zondag 26 juni van 11.00 – 17.00 uur. Rijksweg-Zuid 101, 4715 TA RUCPHEN. www.schilderkunstangelique.nl https://www.facebook.com/schilderkunstangelique https://www.instagram.com/