Jan en Julia De Bakker-Mertens zijn zestig jaar getrouwd.
Jan en Julia De Bakker-Mertens zijn zestig jaar getrouwd. Foto: Corine Roks

Jan en Julia vieren 60-jarig huwelijk: ‘Het heeft wat jaartjes heimwee gekost’

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Op zondag 3 juli waren de heer Jan de Bakker (85) en mevrouw Julia de Bakker-Mertens (85) uit Schijf zestig jaar getrouwd. Het feest moest een weekje wachten wegens een familietraditie in België, het buurland waar mevrouw haar roots heeft.

“Mijn man wilde heel graag een feest voor ons diamanten huwelijk, ik twijfelde. Uiteindelijk stemde ik in maar de datum 3 juli was al gereserveerd voor ons familiefeest in België,” geeft mevrouw uitleg.

Kalmthout

“We ontmoetten elkaar op de Moerse Kermis, met een geleende fiets bracht ik haar naar huis. Een behoorlijke rit van Achtmaal naar Kalmthout, de plaats waar we in 1962 elkaar het ja-woord gaven,” geeft meneer in het kort de kennismaking weer. Het kersverse echtpaar vestigt zich in Schijf. “Bij mijn ouders aan de Achtmaalsebaan. We kochten een stuk grond verderop en bouwden daar samen met mijn broer een mooie twee-onder-een-kapwoning,” vervolgt meneer. Dat de Belgische tak een belangrijke rol speelt in het huwelijk van Jan en Julia werd al snel duidelijk. “De eerste jaren van ons huwelijk fietste ik elke dag naar mijn ouderlijke woning in België Ik had heimwee naar mijn familie en de dieren op de boerderij.” In het begin zorgde de taal voor verwarring, vooral bij het boodschappen doen: “Ik vroeg om stekskes, in België een heel gewoon woord voor lucifers. Ook de valuta was in de praktijk onhandig, met de Belgische frank en de Nederlandse gulden,” geeft mevrouw aan. Drie kinderen krijgt het jonge stel; twee jongens en een meisje. “Ik zorgde voor de kinderen, en later voor onze kleinkinderen die graag bij opa en oma over de vloer kwamen. We hebben aan ons huis een flink stuk grond dat grenst aan de akkers waar ze graag speelden. Ik herinner me nog die keer dat ze zich verstopte in mosterdzaad. Dat heeft indruk gemaakt, zowel bij de kinderen als bij mij,” lacht oma.

Imker

Jan werkte tot zijn vijftigste als stukadoor. “Tot ik een arbeidsongeschikt raakte vanwege een val. Ik richtte me thuis op mijn duiven en later, ik meen in 1991, verruilde ik de stofjas voor het imkerpak. Samen met mijn jongere broer verzorgden we wel twintig kasten die we elk jaar in de Ardennen plaatsten. Een leuke hobby die zich terugverdiende met de verkoop van honing aan huis.” Hun uitstapjes beperkten zich tot Oostenrijk. “We waren en zijn graag thuis. Wel zijn we van de partij bij de busreizen van KBO Schijf,” geeft het echtpaar aan. De kinderen hebben zich allen in de nabije omgeving gesetteld. Ook hun dochter die de liefde in België vond en net over de grens woont. Acht jaar geleden verhuisde het echtpaar naar een aanleunwoning die naast hun huis gebouwd werd. Hun zoon en zijn gezin betrokken de ouderlijke woning. Het echtpaar heeft zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Buurt Lange Schouw

De buurt Lange Schouw heeft werk gemaakt van dit bijzondere jubileum. Al bij de rotonde leiden versierde dennenbomen richting het adres aan de Achtmaalsebaan. Een enorme boog met bloemen verraadt het feestadres. “Het heeft wat jaartjes heimwee gekost, maar wat zijn we blij dat we op deze mooie plek en in deze leuke buurt ons leven hebben opgebouwd,” geeft het echtpaar aan.