Afbeelding
Foto: Els Rommers

“Ik geniet als de gasten genieten!”

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

“Uit eten gaan is zoveel meer dan niet zelf hoeven koken. Je krijgt de lekkerste gerechten en drankjes geserveerd in een fijne, sfeervolle entourage. Het is het totaalplaatje, een beleving. Wij als medewerkers in de bediening, spelen daarin een belangrijke rol”, weet Sanne. “Een hartelijke ontvangst, een prettige uitleg en een vriendelijke lach maken dat de gasten kunnen terugkijken op een geweldige avond…”

In de horeca werken was niet jouw eerste plan. Vanwaar de switch?

Tijdens mijn stage in het derde jaar van de opleiding interieuradvies bleek dat ik in dat vak heel wat uren achter de computer zou doorbrengen. Dat schrok me af. Dus nam ik een tussenjaar om mijn opties te overdenken. Eerder had ik bijbaantjes gehad in de horeca en het dynamische en sociale aspect daarvan waren me wel bevallen. Ik besloot daarop het roer om te gooien en een opleiding te volgen als leidinggevende in de bediening. Om praktijkervaring op te doen ging ik als leerling bediende in het Hooihuis werken. Daar belandde ik in een warm bad. Niet alleen werd ik daar fantastisch begeleid en kreeg ik alle ruimte om me te ontwikkelen, ook voelde ik me er enorm thuis.


Je werkt daar nog steeds, wat bevalt je zo goed?

Hoewel er vanuit de studie werd afgeraden om na het behalen van je diploma op dezelfde plek te blijven, voelde ik dat ik hier nog lang niet uitgeleerd was. Vijf jaar verder leer ik nog steeds! Zo ben ik bijzonder geïnteresseerd in wijnen en hoe deze te combineren met gerechten. Mijn werkgevers en eigenaars, moedigen mijn ambitie om me daar verder in te specialiseren aan. Ik mocht zelfs mee met een bedrijfsreis naar de Moezel om wijnen te proeven. Nu ik eerste medewerker in de bediening ben, draag ik meer verantwoordelijkheid, maar juist omdat ik het vertrouwen van de leiding geniet, ervaar ik meer vrijheid. De taken onderling zijn helder verdeeld, waardoor we als collega’s een geolied team vormen. Sterker nog: ik beschouw hen als mijn familie met wie ik ook na werktijd graag tijd doorbreng.


Wat moet je kunnen voor dit werk en is dat aan te leren?

Als je van nature niet graag met mensen werkt, wordt het lastig. Je hebt immers met collega’s en met gasten te maken. Een positieve houding en vriendelijke uitstraling zijn dus een must. Heel af en toe zal je te maken hebben met een gast die minder leuk reageert, maar daar leer je wel mee omgaan. Handigheid in dit werk krijg je vanzelf. Hoewel er bij ons in het bedrijf zeker rekening gehouden wordt met omstandigheden en wensen, is enige flexibiliteit qua werktijden wel gewenst. Ben je daarbij ook nog eens leergierig, heb je helemaal een voorsprong. Dit werk bevat zoveel facetten. Die afwisseling vind ik persoonlijk fantastisch.


Hoe belangrijk is de werkomgeving voor jou?

Heel belangrijk! Een fijne sfeer, de waardering voor mij als persoon en de mogelijkheid mijn talenten te ontplooien, maken dat ik met veel plezier dit beroep uitoefen. En dat allemaal in een supermooie setting. Want ook in letterlijke zin vormt mijn werkomgeving een stimulans. Afgelopen april hebben de eigenaren van het Hooihuis restaurant Mazzeltov geopend, wat Hebreeuws is voor ‘goed geluk’. Heel toepasselijk vind ik, want ik prijs mezelf gelukkig dat ik op beide locaties mag werken. Bij het Hooihuis draait alles om beweging, zoals de verfijnde wijn-spijs combinaties die wisselen met de seizoenen. Op de menukaart van Mazzeltov staan cocktails, drankjes en gerechtjes geïnspireerd op Tel Aviv die je nergens anders aantreft. Heerlijk, zo doe ik nóg meer productkennis op. En vernieuwen vind ik ook leuk. Zo hebben we verschillende arrangementen bedacht die de sportieve activiteiten op de vijver achter het restaurant combineren met lekker eten en drinken.


Alleen maar lof dus?

Tsja, ik moet hard nadenken om iets te noemen wat ik niet leuk vind. Soms heb ik vermoeide voeten, anderzijds beschouw ik mijn werk als een soort work-out, waardoor ik fit blijf. Dat wil niet zeggen dat ik nooit eens een baaldag heb. Natuurlijk wel, anders zou ik niet menselijk zijn. Maar heb ik het een keer moeilijk, staan mijn collega’s voor me klaar.

Naam:

Sanne Kessel

Leeftijd:

25 jaar

Woont in:

Oud Gastel bij haar ouders, maar binnenkort verhuist zij naar haar eigen appartement in hartje Roosendaal

Opleiding:

Interieuradvies (geen diploma) Leidinggevende bediening (wél een diploma) en bezig met opleiding tot sommelier

Functie en bedrijf:

Eerste medewerker bediening bij het Hooihuis en Mazzeltov!

Hobby’s:

met vrienden en vriendinnen uit eten gaan en dan vooral nieuwe gerechten en drankjes proeven, creatief bezigzijn (waaronder schilderen) en lekker sporten

Sanne Kessel