De onthulling van het bouwbord markeert de laatste fase.
De onthulling van het bouwbord markeert de laatste fase. Foto: Corine Roks

Laatste fase omleiding na bouwvak van start in Rucphen

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Al tien jaar wordt er aan het grootste project van de gemeente Rucphen gewerkt; de omleiding Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord. De laatste fase is afgelopen dinsdag symbolisch van start gegaan met de onthulling van het bouwbord. Een taak voor wethouder Martijn Gijzen die deze onthulling samen met de bedrijfsleider van Dura Vermeer BV, Fransie van de Tonnekreek, verrichtte.

Dit onder belangstelling van alle wethouders, project(bege)leiders van de Gemeente Rucphen en aannemer. Niet alleen de zon straalde uitbundig op deze dag, ook het net onthulde bouwbord ter hoogte van de toekomstige ovonde. Het staat goed gedrukt, een ovonde. Dit is een ovale rotonde. Ad van Dorst, projectleider omleiding Gemeente Rucphen, geeft uitleg: “Omdat de straten niet gelijk uitkomen hebben we gekozen voor deze variant. Op de ovonde komen de wegen Rucphenseweg, Sint Martinusstraat en Bernhardstraat samen, plus de ontsluitingsweg die leidt naar de Gebrande Hoefstraat en uitkomt ter hoogte van de Gastelseweg.”

Krattensysteem

Een oude eik markeert het punt waar de straten samenkomen. De projectleider hierover: “We hebben alles op alles gezet om deze boom te behouden. Omdat de wortels enorm zijn, is er een systeem bedacht om de boom tijdens en na de werkzaamheden van water te voorzien. Dit alles met een ingenieus krattensysteem.” Over bomen gesproken: de Gemeente Rucphen heeft een meer dan vereist aantal bomen gecompenseerd voor de aanleg van de omleiding. “Vooral wat betreft de Zuidelijke tak. Dit gebeid valt onder Natuurnetwerk Brabant waarvoor strengere eisen gelden. Ook hadden we hier te maken met een geluidsgebied waarvoor ook weer regels gelden.”

Fietspad

Na de bouwvak wordt een start gemaakt met de aanleg van de ovonde en de nieuwe weg door de polder. Het asfalt telt ongeveer vijfhonderd meter met parallel daaraan een vrijliggend fietspad. De weg begrenst de toekomstige nieuwbouwwijk De Leijkens en biedt een rechtstreekse verbinding op de ring om de kernen. Het verkeer wordt tijdelijk vanaf de A58, via de Vosdonkseweg, omgeleid richting industriegebied en biedt via de Industriestraat een rechtstreekse verbinding naar Zundert en België. De nieuwe weg is momenteel nog naamloos, hetzelfde geldt voor de ovonde waarvoor zich nog geen sponsor, slash adoptiebedrijf, heeft gemeld. Over de aanbestedingen meldt Van Dorst: “Voor het hele omleidingsproject heeft de Gemeente Rucphen acht projecten aanbesteed, waarvan Dura Vermeer BV er zes mocht verwezenlijken. Meerdere partijen konden hierop inschrijven, een aantal projecten hebben wij in eigen beheer opgepakt.”

Etappe

Nog voor de bouwvak wordt de afsluiting Gebrande Hoefstraat opgeheven. Liefhebbers van het wielrennen kunnen hier op 21 augustus hun hart ophalen. Die dag is de Gebrande Hoefstraat opgenomen in de derde etappe van de Vuelta. Als alles meezit wordt het laatste tracé nog voor het nieuwe jaar feestelijk geopend, en daarmee is omleiding zo goed als afgerond. Een project om de kernen te ontlasten dat ruim tien jaar heeft geduurd vanwege het grootse karakter.