Afbeelding
Foto: Marloes Otte

“De gastbeleving moet een 9+ zijn, daar werken we hard voor”

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - Als general manager van vijf horeca locaties bij Designer Outlet Roosendaal, in de volksmond ‘Rosada’ genoemd, heeft Bo Pattiwael afwisselende dagen. “Soms sta ik in mijn jurkje de vloer bij PerTutti te schrobben of vraag ik of iemand een schort voor me heeft en ga ik afruimen bij Bonton òf ben ik ineens nodig bij La Place om snel broodjes bij te smeren. Dit is natuurlijk als het op een locatie even heel druk is en het niet zo snel mogelijk is om personeel te herverdelen. Maar daarna kan het zijn dat ik achter mijn bureau de financiële verantwoording doe. De afwisseling tussen het zakelijke, met cijfers bezig zijn en een dag keihard meewerken op de vloer is ontzettend leuk.

”Hoe ben je in dit beroep gerold?

Toen ik achttien was, ben ik gestart in de nachthoreca en werd uiteindelijk drie jaar manager van nachtzaken in Breda. Een eigen zaak is nooit mijn ambitie geweest, net als vijf dagen op een kantoor werken. Daar word ik niet gelukkig van. Ik merkte dat ik goed kon doorgroeien in de horeca. Ook bij Vermaat, mijn huidige werkgever. We zijn één van de grootste horecawerkgevers met 450 locaties. Ik werk sinds december 2018 op Rosada en ben doorgegroeid van floor manager naar horeca manager en vervolgens werd ik assistent general manager. Sinds januari 2022 heb ik mijn huidige functie. Vaak word ik als voorbeeld gesteld van hoe een carrière er uit kan zien binnen de organisatie. Ik vlak niet uit dat er niet ooit een volgende stap komt, als regiocoach bijvoorbeeld. Maar voor nu heb ik het goed naar mijn zin.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik begin rond 9.00 uur mijn rondje langs alle locaties, voordat ze open gaan. Ik check of er bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld ziek personeel of leveranciersproblemen. Ik kijk hoe ik kan ontzorgen. Vaak pleeg ik dan wat belletjes of kijk of ik personeel kan schuiven. Na mijn rondje ga ik e-mails verwerken, roosters maken, sollicitaties bekijken en op maandag leg ik de financiële verantwoording af aan het servicekantoor. Tijdens de lunch maak ik weer een rondje. Ik check ook of alles er netjes bij staat en of de druk evenredig is verdeeld. Het park en uiteraard ook de horeca hechten veel waarde aan de gastbeleving. Die moet een 9+ zijn. We hebben altijd de gast in gedachten, het moet hier goed, mooi en veilig zijn. Mensen zijn een dagje uit, wij zijn daar een onderdeel van.

Welke kwaliteiten zijn nodig voor werken in de horeca bij Designer Outlet?

Door twee jaar corona is er veel kennis en ervaring verloren gegaan. Er zijn ook ouders die hun kinderen niet graag in de horeca zien werken na alle onzekerheden. Maar je leert er zo veel, niet alleen gastvrijheid, maar ook stressbestendigheid. Hier is het heel gezellig èn veilig omdat er toezicht is. Het park heeft daarbij gunstige tijden. Zeker koks zijn in de stad andere tijden gewend. Je weet wanneer het einde van je werkdag is, omdat de winkels om acht uur sluiten en we altijd voor half tien het park moeten verlaten. Ieder restaurant heeft zijn eigen type team, je kunt kijken waar je het beste past en afwisseling is daarin ook mogelijk. Werken voor een grote organisatie heeft voordelen, ook voor weekendhulpen zijn er online en offline trainingen. Voor vast personeel is het aanbod nog groter en zijn er ook interne opleidingen mogelijk. Voor mijn baan is het belangrijk dat je organisatorisch sterk bent en je werk met passie doet. Je moet bereid zijn mee te werken als het druk is. Omdat je team dat van je ziet, krijg je ook meer gedaan.

Je merkt dat je je werk heel leuk vindt. Wat raad je mensen aan die jouw beroep ambiëren?

Ik vind het belangrijk dat mensen die als general manager van horecazaken willen werken beseffen dat je niet als leidinggevende kunt gaan zitten met de handen over elkaar. Op sommige dagen is het echt bijspringen op de vloer en daar moet je dus óók passie voor hebben. Goed kunnen omgaan met je personeel is belangrijk. Ik kijk graag mee waar iemands interesse ligt. Als horeca hier maken we deel uit van een groter geheel. Het park is nog altijd in ontwikkeling, we zijn alert op verbeteringen. Met de gast in gedachten dragen we tenslotte bij aan diens beleving.[n]

Naam:

Bo Pattiwael

Leeftijd:

32 jaar

Woont in:

Breda

Opleiding:

Commerciële Economie aan Avans in Breda

Functie en bedrijf:

General Manager bij Vermaat,

Designer Outlet Roosendaal

Hobby’s:

Zelf kleding maken, reizen in Azië

Bo Pattiwael