Medewerker en kind lezen samen.
Medewerker en kind lezen samen. FOTO KOBER

BoekStart helpt kinderen en ouders aan het (voor)lezen

SPRUNDEL - Welke boeken lees je voor aan baby’s, dreumesen, peuters en kleuters? En hoe doe je dat nou eigenlijk: goed voorlezen? Heel belangrijk, want boeken zijn leuk en leerzaam voor kinderen van alle leeftijden. Het leesbevorderingsprogramma BoekStart inspireert pedagogisch medewerkers van Kober en ouders om regelmatig en interactief voor te lezen, zodat kinderen er meer van opsteken.


BoekStart is een landelijk programma, ontwikkeld door Stichting Lezen, dat wil bereiken dat kinderen en ouders meer lezen en samen genieten van boeken. Daarin speelt de kinderopvang een belangrijke rol. Maar hoe lees je goed voor zodat kinderen er wat van leren? Welke boeken kies je? En hoe enthousiasmeer je ouders om thuis voor te lezen? Voorleesconsulenten van de bibliotheek helpen verschillende Kober-locaties deze vragen te beantwoorden en een voorleesroutine op te bouwen.


BoekStart & Kober
Bij Kober lezen de pedagogisch medewerkers graag verhalen voor aan kinderen om hun fantasie te prikkelen en te oefenen met luisteren en concentreren. Dat is niet alleen goed voor taalontwikkeling en begrijpend lezen, maar het is ook gezellig en versterkt de band tussen collega’s en de kinderen. Daarom werkt Kober al in 75 groepen voor het BoekStart-programma een aantal jaar intensief samen met de bibliotheek in Breda, Roosendaal, Sprundel en Zundert.

Onderdeel van BoekStart is het maken van een voorleesplan per locatie. Daarin leggen medewerkers vast op welke manier ze lezen willen bevorderen onder collega’s, ouders en kinderen. Op iedere locatie is een pedagogisch medewerker actief als voorleescoördinator. Die zorgt dat het leesplan wordt uitgevoerd, brengt lezen en voorlezen extra onder de aandacht, en houdt samen met de bibliotheek de boekencollectie op locaties up-to-date.

Taalgevoel versterken
Helma Tettelaar is pedagogisch medewerker bij Kober-kindcentrum Vinkenbos in Sprundel. Sinds vier jaar werken zij en haar collega’s met BoekStart. Helma weet uit eigen ervaring hoe waardevol voorlezen is voor kinderen: “We willen kinderen en ouders meer samen laten lezen, in het bijzonder op de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Hen regelmatig voorlezen, helpt bij het versterken van hun taalgevoel. BoekStart heeft boeken over allerlei relevante onderwerpen, bijvoorbeeld over corona, familie, rouw, meertaligheid, seizoenen en emoties. Dat is fijn voor ons, want dan hoeven we niet telkens zelf op onderzoek uit.”

Voorleesavonden en minibibliotheek op komst
Voorleesconsulenten van BoekStart geven Kober-collega’s tips over hoe zij ouders kunnen motiveren om zelf voor te lezen. Helma: “We zijn nu bezig om samen avonden te organiseren waarbij we ouders leren en stimuleren om thuis op een leuke manier voor te lezen. Als je bijvoorbeeld emoties in het verhaal brengt, maak je het verhaal levendiger en herkennen kinderen het onderwerp beter. In samenwerking met de bibliotheek gaan we ook een minibieb maken op onze locatie. Daar kunnen ouders boeken ruilen en lenen voor kinderen van het kinderdagverblijf en de peutergroepen.”

Gelijke ontwikkelkansen voor ieder kind
Helma is blij dat het BoekStart-programma er is. "Ik vind het heel leerzaam, ik kan bij de voorleesconsulenten terecht met vragen en hoef minder zelf op zoek naar passende boeken. Daarnaast kunnen we zo voor iedere leeftijdscategorie een goed voorleesaanbod creëren. Dat past bij onze belofte: gelijke ontwikkelkansen voor ieder kind.”[n]