Afbeelding
Foto: Corine Roks

Leo en Corrie zijn zestig jaar getrouwd: ‘Motoren vormen rode draad binnen huwelijk’

Door: Bregje Kop Algemeen

RUCPHEN – De Rotterdamse Leo De Prez en Corrie De Prez- van den Berg schreven zich zo’n vijftig jaar geleden in als burgers van de gemeente Rucphen. Het echtpaar betrok een hoekhuis in de Jan Steenstraat waar Leo zijn grote passie, het sleutelen aan auto’s en motoren, naar hartenlust kon uitoefenen. Op maandag 1 augustus vierden zij hier hun zestigste trouwdag. Voor het fotomoment valt de keuze op hun tweede huis: de oude Bedford waarmee ze heel Europa hebben doorkruist.

DOOR CORINE ROKS

Motoren vormen de rode draad binnen hun huwelijk. Dat begon al bij de eerste kennismaking. “Met Leo als instructeur bij mijn scooterrijbewijs. Hij zat achterop de Vespa en hield me wel erg stevig vast. Na wat lessen plande Leo me als laatste in zodat hij mij thuis kon afzetten”.

Kraakpand
Het boterbriefje volgt al snel. Na een krappe bovenkamer in het hartje van de Maasstad verhuist het stel naar een kraakpand. Op twee hoog achter wordt hun zoon Reinier geboren. Het kraakpand wordt verruild voor nieuwbouw in Spijkenisse. Later volgt Den Briel waar dochter Diana het levenslicht ziet, gevolgd door dochter Bianca. “Dat was in 1974, we woonden in Oosterhout. We verhuisden mee met het werk van Leo die op de vrachtwagen zat”.

Zo komt uiteindelijk ook Rucphen in beeld. “Was ik niet onderweg als chauffeur, dan was ik wel ergens om te sleutelen. Zo had ik hier al een hele kennissenkring opgebouwd, alvorens ik bij touringcarbedrijf De Trekvogels in Rucphen ging werken. Een huis was zo geregeld, het werd een hoekwoning met garage in Rucphen met genoeg ruimte voor mijn passie. Binnen een dag woonden we op onze nieuwe stek”, doet Leo (80) verslag van 1974.

Stoffen lampenkappen
De band met deze werkgever is zo goed, dat ook Corrie bijspringt. “Daar waar nodig bood ik hulp binnen de zaak, ondertussen zorgde Jo voor onze jongste dochter”. De relatie met het ondernemerspaar groeit uit tot een hechte vriendschap. Corrie over haar vroegere werk: “Het maken van stoffen lampenkappen voor mijn moeder, die Leo dan weer rondbracht. En als jong meisje hielp ik mee op de lompenkar”. De monteur in meneer blijkt ook handig voor de wegenwacht: “Zoals die keer dat er een Bedford met panne stond”, lacht Leo. Het is ook een Bedford die staat te stralen op hun oprit. “Met deze camper hebben we heel Europa doorkruist. Vaak koersten we richting onze vrienden in Finland”. Leo vult haar aan: Onze eerste camper was trouwens een zelf verbouwde Volkswagen bus. Nu zouden ze een fortuin neertellen voor zo’n voertuig”, lacht hij. Het echtpaar neemt binnenkort met pijn in het hart afscheid van hun vertrouwde Bedford. Corrie (79) hierover: “We hebben hem verkocht aan mensen van de club. Met Leo’s achtergrond als rijinstructeur vond hij het verstandig om niet meer achter het stuur te kruipen. Dat vanwege zijn leeftijd en gezondheid”. Vijf generaties telt de familie De Prez, Leo en Corrie kregen samen drie kinderen, die op hun buurt zorgden voor; vijf kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en zelfs twee achterachterkleinkinderen. Nog steeds werkt Leo graag in zijn garage, terwijl Corrie het wat rustiger aan doet. “Ik puzzel graag, en twee dagen in de week ben ik te vinden op het Steunpunt waar ik gezellig kan beppen met een groepje mensen”, besluit zij op zijn Rotterdams.