Afbeelding
Foto: Els Rommers

Op de werkvloer bij personal trainer Ronnie: ‘Ik wil het vuur aanwakkeren bij anderen om te bewegen’

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Niets maakt Ronnie zo gelukkig als lekker bewegen. Maar wel op een verantwoorde manier. Als personal trainer combineert hij zijn passie voor sport met zijn visie, kennis en ervaring op het gebied van een gezonde lifestyle. Dat niet iedereen zin heeft om naar de sportschool te gaan, begrijpt hij maar al te goed. Dus geeft hij fitnesstrainingen bij cliënten thuis of bij hen in de buurt. “Dat is leuk, scheelt tijd, maar ook blessures door de persoonlijke begeleiding die ik geef”, aldus Ronnie. 

Heb je altijd in de sportbranche gewerkt?

In eerste instantie niet. Na het behalen van mijn CIOS-diploma vroeg een kennis of ik tijdelijk wilde bijspringen op de productieafdeling van haar chocoladefabriek. Weken werden jaren… Toen begon het toch te kriebelen. Ik bleef sporten in mijn vrije tijd, maar de behoefte om er mijn beroep van te maken groeide. Meteen nadat ik was gestart met de opleiding tot fitnesstrainer, wist ik: dit klopt! Dus ben ik me verder gaan specialiseren. Vorig jaar heb ik mijn eigen bedrijf RNN Training opgericht. Nu werk ik fulltime als personal trainer. Binnenkort mag ik me ook NASM-trainer noemen. Dit betekent dat ik me richt op het verbeteren van de lichaamshouding. Door het geven van ontspanningsprikkels aan overbelaste spieren, komen ze weer in balans zodat pijn verdwijnt en het bewegingsbereik wordt vergroot. Een zeer succesvolle methode.

Je geeft trainingen bij de mensen thuis. Vanwaar die keuze? 

Buiten trainen is gezond! En er zijn nog veel meer voordelen. Het is comfortabel dat cliënten zelf niet hoeven te reizen en ik zorg voor discipline. Ik ben de figuurlijke stok achter de deur om het sporten vol te houden. Want hoe vaak haken mensen met een sportschoolabonnement na verloop van tijd niet af. Ik kom wél opdagen als ik een afspraak met je gemaakt heb. En dan gaan we ook wat doen! Regelmatig hoor ik van mijn cliënten: “Goed dat je geweest bent, anders had ik de hele dag niks gedaan omdat ik me zo moe voelde, maar nu heb ik juist weer energie gekregen.” Daarnaast vinden veel mensen het fijn om in hun eigen vertrouwde omgeving en in alle privacy te sporten. Ik geef zowel overdag als ‘s avonds trainingen, waardoor er altijd een geschikt moment is te vinden. Ook voor jonge ouders is het ideaal, want die hoeven geen oppas te regelen. Niet zelden staan de babyfoons tussen de fitnessapparatuur die ik meebreng.


Wat moet een personal trainer, naast vakkennis, nog meer in huis hebben?

Je moet sociaal en invoelend zijn. Ik stel veel vragen tijdens een intake. Wat is je doel? Wil je krachtiger worden, een betere conditie krijgen, afvallen? En waarom? Het is belangrijk om onderliggende behoeftes in beeld te krijgen. Geest en lichaam staan in verbinding met elkaar en kunnen elkaar versterken of verzwakken. Alleen gewicht verliezen is daarom vaak niet voldoende, je zult ook je je leefstijl moeten aanpassen en oude patronen doorbreken. Anders ligt een terugval op de loer. Zonde en onnodig, dus daarin probeer ik inzicht te scheppen. Dat vraagt om eerlijkheid, begrip én integriteit. Want wat ik met mijn cliënten bespreek, blijft tussen ons. Je bouwt daardoor toch een persoonlijke band met elkaar op. Vandaar mijn keuze om één en maximaal twee personen tegelijk te trainen, waardoor we ook nog eens doelgerichter te werk kunnen gaan.


Jij wilt anderen in beweging krijgen. Wie of wat beweegt jou?

Sportief als ik ben, daag ik mijn cliënten spelenderwijs uit hun grenzen te verleggen. Het vuur dat in iedereen brandt, moet af en toe aangewakkerd worden. Anders dooft het, met alle gevolgen van dien… Dat probeer ik met RNN Training te voorkomen. Dit vak geeft mij zoveel energie. Alle aspecten eraan vind ik geweldig: de praktijk, de wetenschap erachter… ook de psychische kant. Daar ga ik me verder in verdiepen. Een grote motivator is het contact met mijn cliënten. Mijn motto is: ‘samen op weg naar jouw succes’. Die samenwerking stopt niet na een uurtje sporten. Daarbuiten heb ik geregeld telefonisch of appcontact. Als ik dan een foto ontvang van een cliënt die lekker aan het bewegen is, wordt mijn dag nóg mooier.”

Naam: 
Ronnie Kerstens

Leeftijd:
30 jaar

Woont in: 
Nispen met zijn verloofde

Opleiding: 
CIOS, opleiding fitnesstrainer en conditie- en hersteltrainer, National Academy of Sports Medicine

Bedrijf:
RNN Training

Hobby’s: 
Fanatiek sporten, waaronder voetbal en fitness, gezellig met vrienden afspreken en leuke dingen ondernemen

Afbeelding