Het jubilerende echtpaar Jongeneelen-van den Brand.
Het jubilerende echtpaar Jongeneelen-van den Brand. Foto: Corine Roks

Briljanten huwelijk voor Kees en Cor Jongeneelen: ‘Het was liefde op het eerste gezicht’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Terug in de tijd, het is midden jaren vijftig. Dancing Erato in Roosendaal is populair onder de agrarische jeugd. Zo ook bij de jonge Kees Jongeneelen uit Rucphen die in militaire outfit zijn oog laat vallen op het meisje Cor van den Brand uit Roosendaal. De vlam slaat over en brandt na 65 jaar huwelijk nog steeds liefdevol.

“Ik was als soldaat infanterie gelegerd in Limburg, en moest nog diezelfde avond terug. Dit meisje was liefde op het eerste gezicht, na enkele jaren verzilverden we onze verkering met de trouwbelofte. Dat was op 6 augustus 1957 in het stadhuis van Roosendaal,” geeft de 91-jarige Kees Jongeneelen aan.

Achterhoeksestraat

Via kennissen huurde het kersverse echtpaar en huis op de Kade in Roosendaal. Daar worden drie dochters geboren. Nummer vier kondigt zich later aan, het jonge stel woont inmiddels in Rucphen. “In de Achterhoeksestraat waar we zelf een huis hebben gebouwd. Dit stond op een perceel met genoeg ruimte voor de paarden,” vult mevrouw aan. Kees verdiende de kost bij Van Gend & Loos, later stapt hij over naar een landbouwfabriek waar hij magazijnmeester wordt. Een functie die hij tot zijn pensioen gaat vervullen. Ondertussen zorgt Cor voor de kinderen. “Ik had mijn handen vol aan vier opgroeiende meisjes.” Mevrouw vervolgt: “We zijn nu gezegend met twaalf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.” Nadat de kinderen zijn uitgevlogen verhuist het paar naar het centrum van Rucphen. “Het huis en de grond eromheen werden te groot, we wilden kleiner wonen,” aldus mevrouw. Hun huidige huis voldoet in alle opzichten, met een mooie hof waarin Cor graag tuiniert. Enthousiast vertelt het paar over hun 65ste trouwdag. “We hebben dit in huiselijke kring gevierd, met een hapje en een drankje. Op maandag 8 augustus kregen we de burgemeester voor de tweede keer op visite,” waarbij meneer een krantenknipsel uit 2017 toont. Ook de felicitaties namens het Koninklijk huis en de Commissaris van de Koning staan op een prominente plek in het huis vol bloemen.

Halve marathon

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van meneer. “Als midden- en langeafstandloper bij THOR in Roosendaal. Naast de sport bouwde ik er een mooie vriendenclub op.” Hij vervolgt: ”De halve marathon was mijn favoriet, ik heb er vaak aan meegedaan, zelfs een keer in Egmond aan Zee. Een heel pittig 21 kilometer tellend parcours door duinen en langs het water,” waarbij hij met gepaste trots zijn deelnemersvaandel toont. “Als veertiende kwam ik over de streep.” Op latere leeftijd wordt het rennen vervangen voor wandelen. “Kees kreeg rugklachten, samen hebben we binnen THOR het wandelen opgepakt. Tot zo’n vier jaar geleden waren we elke week van de partij. Onze zestigste bruiloft lieten de clubleden niet ongemerkt voorbij gaan, we waren verrast.” Nog steeds wandelt mevrouw wekelijks. “Met de buurvrouw, een rondje van zo’n vijf kilometer,” Handwerken is een geliefde hobby van mevrouw. “Samen met een vriendin begeleidde ik jaren een handwerkgroep in gemeenschapshuis De Vaart.” In Etten- Leur handwerkte zij eveneens in clubverband.

Rodeo Ruiters

De paardensport van hun dochters is de aanleiding voor de bijzondere titel van meneer: erevoorzitter bij de Rodeo Ruiters Rucphen. Kees heeft deze ponyclub mede opgericht en bekleedde jarenlang de functie van voorzitter. Samen kijkt het paar terug op een mooie briljanten bruiloft, die al op 17 juli werd gevierd. Reden? De negentigste verjaardag van mevrouw.