Stelling na de 92e zet van zwart.
Stelling na de 92e zet van zwart. AFBEELDING SV EEUWIG SCHAAK

Schaak-Off in Rucphen

RUCPHEN - Op donderdag 15 september organiseert SV Eeuwig Schaak in 't Trefpunt in Rucphen (Raadhuisstraat 80) een “Schaak-Off”.


Dat behoeft wat uitleg uiteraard, want weinigen zullen met dit begrip vertrouwd zijn. De Schaak-Off is een landelijk schaaktoernooi, georganiseerd door de KNSB (de koninklijke Nederlandse schaakbond), die op verschillende plaatsen in Nederland verspeeld wordt. Iedereen kan meedoen, zonder kosten, lid van een club of niet. De deelnemers worden ingedeeld in groepen van 4, naar sterkte, zodat iedereen speelt tegen een tegenstander van ongeveer dezelfde sterkte of schaakervaring. De winnaars van elke vierkamp mogen (maar hoeft niet per sé) doorstromen naar een volgende ronde, die elders in het land gespeeld wordt en zo kan iedereen uiteindelijk doorstromen naar een landelijke finale. Ook in Rucphen wordt dit toernooi, dat vorig jaar in het leven werd geroepen en toen meteen een groot succes was, nu dus gehouden. Voor aanmelding en/of informatie kan men bellen met Kees van Hogeloon (tel. 06 36105262). Het is overigens ook mogelijk om op zaterdag 15 september gewoon binnen te lopen en dan mee te doen. De aanvangstijd is 20.00 uur. Zie ook de website www.schaakoff.nl.


Een week eerder kan er ook al geschaakt worden. Op donderdag 8 september is er een inloopavond bij Eeuwig Schaak, waarbij iedereen zonder enige kosten of verplichting een potje mee kan schaken. Het adres en aanvangstijd zijn gelijk aan die van de Schaak-Off een week later. De jeugd van de basisschool kan op dinsdag 20 september, dinsdag 27 september en dinsdag 4 oktober van 15.30-17.00 in het kader van Sjors Sportief de beginselen van het schaakspel leren. Geïnteresseerd? Informeer bij je basisschool voor de aanmelding hiervan! Tot slot nog een leuk schaakfragmentje uit het verleden. De stelling komt uit de partij Pilnick-Reshevsky uit het Amerikaans kampioenschap van 1942. De witspeler staat op het eerste gezicht hopeloos, maar heeft een mooie “schwindel”. (Zie diagram)

Zwart moet de dame wel nemen (anders gaat zijn eigen dame verloren en verliest hij) en dan is het pat. Zo weet wit toch nog een half puntje te pakken.[n]