Stelling na 39.Tb1
Stelling na 39.Tb1 AFBEELDING SV EEUWIG SCHAAK

Martin Wouters wint Schaak-Off

RUCPHEN - De Schaak-Off van vorige week in Rucphen is, toch enigszins verrassend, gewonnen door Martin Wouters uit Schijf. 


Martin Wouters won als huisschaker van Kees van Hogeloon en John van Helden, beiden zeer ervaren clubschakers. Hij verloor van Ad Bruijns, maar omdat Ad Bruijns op zijn beurt weer had verloren van John van Helden eindigden Martin Wouters en Ad Bruijns beiden op 2 punten. Een barrage moest de beslissing brengen, maar Ad Bruijns was zo onder de indruk van het spel van Martin Wouters dat hij afzag van de barrage en de winst aan Martin gunde. De onderlinge partij tussen Ad Bruijns en Martin Wouters was ook een dubbeltje op z'n kant en Martin had ook die partij zomaar kunnen winnen. 

Martin Wouters mag hierdoor als hij dat wil naar de regionale Schaak-Off, waarvan nog niet zeker is waar die gespeeld zal worden. 

Het Roosendaalse De Pion heeft interesse om die regionale ronde te organiseren en willen dat dan doen in het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Als Martin Wouters daaraan meedoet komt hij nog enkele andere huisschakers tegen, want ook bij de Schaak-Off in Roosendaal waren die, net als vorig jaar overigens, behoorlijk succesvol.


Radicaal veranderd

Vroeger waren huisschakers kansloos tegen ervaren clubschakers. Schakers op een club schaakten nu eenmaal veel vaker en huisschakers kwamen steevast routine en ervaring tekort. Sinds het internettijdperk is dat radicaal veranderd. Veel huisschakers schaken veel op internet en doen daar de nodige schaakervaring op. Ook volgens zij vaak tutorials op internet over openingen, middenspel of eindspel en zijn daardoor vaak net zo goed getraind als clubschakers. Als huisschakers voor het eerst meespelen in een club weten zij daardoor niet zelden meteen hun eerste partijen te winnen. Vroeger gingen er vaak maanden overheen voordat huisschakers hun eerste potje wisten te winnen. Dat maakt het tegenwoordig ook stukken aantrekkelijker voor huisschakers om mee te komen spelen op een club. En, zo ervaren zij al snel, spelen op een club is stukken gezelliger dan achter een beeldschermpje van een PC of telefoon te zitten schaken. En vooral steeds meer jonge mensen ontdekken dat schaken een hele leuke sport is, die nooit verveelt. Daardoor zit de schaaksport, die een aantal magere jaren achter de rug heeft wat betreft belangstelling, nu ineens weer flink in de lift zit. De Netflix-serie 'The Queen's Gambit' heeft daar ook aan bijgedragen en schaken zelfs weer 'sexy' gemaakt. 


Meerderheid jongens en mannen

Het enige wat nog een beetje jammer is, is dat de nieuwe schaakliefhebbers nog altijd voor de overgrote meerderheid jongens en mannen en zijn en dat de meiden het een beetje laten afweten. Ook daar zit nog een hoop schaakpotentieel want anno 2022 gelooft toch echt niemand meer dat vrouwen op het schaakbord onder hoeven te doen voor mannen.

Een voorbeeld is de 16-jarige Machteld van Foreest. Zij werd onlangs gedeeld eerste op het WK meisjes t/m 16 jaar. Net als haar leeftijdsgenote Eline Roebers speelt zij ook regelmatig tegen jongens en beide meiden hakken regelmatig jongens finaal van het bord af. In de laatste partij op het WK (gespeeld in RoemeniĆ«) won zij op de volgende wijze met zwart tegen de Kazachstaanse Alua Nurmanova: (Zie diagram) 

 39...,Td2 40.De4,d5 wit geeft op.

(Voor de volledige partij zie eeuwigschaak.nbsb.org rubriek Check This Out!).[n]