De leden van beide colleges poseren voor de groepsfoto.
De leden van beide colleges poseren voor de groepsfoto. Foto: Gemeente Rucphen

Rucphen en Essen houden gezamenlijk ‘grensoverleg’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - In het Belgische Essen heeft dinsdag een gezamenlijk overleg plaatsgevonden tussen de colleges van Essen en Rucphen. Naast het aanhalen van de vriendschapsbanden, bogen de Belgische en Nederlandse b(est)uren zich over thema’s als woningbouw, de opvang van vluchtelingen, de stikstofproblematiek en de samenwerking op toeristisch vlak. 

“Goed bestuur en nabuurschap eindigen niet aan de landsgrens. Zowel aan Nederlandse als aan Belgische zijde kunnen we nog veel van elkaar leren,” beklemtoont Essens burgemeester Gaston Van Tichelt.

Thema’s

Tijdens het werkbezoek van de Rucphense delegatie aan de Belgische collega’s in Essen werden zoals gezegd uiteenlopende onderwerpen besproken. Onder meer het statuut van de weg Horendonk, die Essen met het Rucphense dorp Schijf verbindt. Ook de thema’s woningbouw, de opvang van vluchtelingen en de stikstofproblematiek kwamen aan bod, net als de samenwerking op toeristisch vlak: culturele evenementen, paard- en menroutes en mountainbiketochten.

Nieuwe inzichten

”Beter een goede buur dan een verre vriend, zo klinkt het spreekwoord. Dat is zeker het geval voor Essen, met zijn bijzondere ligging. Onze gemeente vormt een schiereiland in Nederland. En dan is een goede samenwerking extra belangrijk,” zegt Gaston Van Tichelt, burgemeester van Essen. “De voorbije periode versterkten we de samenwerking met onze Nederlandse buren op het vlak van noodplanning en veiligheid, met vanzelfsprekend de coronacrisis die er uitstak. Maar ook op andere domeinen zijn er tal van raakvlakken. Door naar elkaar te luisteren en informatie uit te wisselen, ontstaan er vaak nieuwe inzichten en opportuniteiten.” 

Dialoog

Marjolein van der Meer Moh, burgemeester van de gemeente Rucphen onderstreept het belang van een sterke grensoverschrijdende dialoog. “Het is goed dat onze wethouders, schepenen en ambtenaren elkaar wederzijds goed kennen. Zo kan er snel een telefoontje worden gedaan om elkaar te informeren of wetenswaardigheden uit te wisselen. Dat werkt des te efficiënter.”