Voor het eerst sinds de coronapandemie was er weer een Vrijwilligersavond.
Voor het eerst sinds de coronapandemie was er weer een Vrijwilligersavond. Foto: Corine Roks

Sprundelse Strandspelen en Youngbeatz for Kids vallen in de prijzen

Door: Corine Roks Algemeen

ZEGGE - De Vrijwilligersprijs 2022 van de Gemeente Rucphen gaat dit jaar naar de Sprundelse Strandspelen. Youngbeatz for Kids uit Sint Willebrord wint de Jeugdvrijwilligersprijs URvoice. Zo werd donderdagavond bekend tijdens de Vrijwilligersavond in gemeenschapshuis De Nieuwenbergh op Zegge.

Twee keer prijs voor Youngbeatz for Kids die deze avond niet alleen een mooie cheque van 250 euro in ontvangst mocht nemen, ook ontving zij een geldbedrag van 100 euro. Deze laatste cheque had de organisatie te danken aan haar kennis over de gemeente Rucphen die via een pubquiz werd gecheckt.

Youngbeatz

“Overweldigend dat we deze prijs winnen. Na zoveel mindere jaren, komen nu de vette jaren.” Woordvoersters Bianca Sprenkels en Cora Snel doelen op hun groeiende groep vrijwilligers en het aantal kinderen dat deelneemt aan de verschillende activiteiten. Bekend is Youngbeatz for Kids vooral door haar discoavonden die eens per maand op de agenda staan. “Altijd met een thema, zo hebben we morgen de Pietendisco,” aldus de dames. De zestien vrijwilligers zorgen elk jaar weer voor een geslaagde wandelvierdaagse, het Jeugdcarnaval en onlangs het Halloween waar de kids flink konden griezelen.

Strandspelen

Kinderen spelen eveneens de hoofdrol bij de Sprundelse Strandspelen. “Drie dagen strandplezier in de laatste week van de schoolvakantie op het Kloosterplein, het werk van zo’n vijftig vrijwilligers. In deze week heten wij ongeveer 600 kinderen welkom. We zijn heel blij met deze mooie cheque van 500 euro,” laat Rolph Groenendaal weten. Jac van Trijp vult aan: “De Strandspelen zijn uit noodzaak geboren. Tijdens corona mochten alleen kinderen samenkomen, en zo is het plan ontstaan. Een kweekvijver voor vrijwilligers. De kinderen zien we nu doorstromen naar leiding.”

Genomineerden

In totaal waren er voor de vrijwilligersprijs acht partijen genomineerd: Vrijwilligersteam Bibliotheek Rucphen, Stichting Ziekenactie Rucphen, Rucphen Toen en Nu, EHBO-vereniging Rucphen, EHBO-vereniging Sint Willebrord, Sprundelse Strandspelen en Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen. De genomineerden voor de Jeugdvrijwilligersprijs URvoice waren vijf teams, uit elk kerkdorp één: De Peeperclips uit Rucphen, Dreamflash uit Schijf, Jeugd EHBO Sprundel, Youngbeatz for Kids en Jeugdraad Grasduinersdorp van Zegge.

Kaarsen

Tijdens de pupquiz kwamen er nog vragen over de genomineerden op tafel, zoals over een voorstelling van de Peeperclips. Deze organisatie bestaat al 46 jaar en zorgt elk jaar weer voor een mooie musical met jeugd. Stichting Ziekenactie Rucphen blaast al tachtig kaarsjes uit. Over kaarsjes gesproken: alle aanwezigen ontvingen een handgemaakte kaars uit handen van twee ludieke poetsdames. Bijzondere kaarsen, gemaakt van restjes uit de Mariakapel van de Zeg.

Avondvullend

Voor deze avond hebben vrijwilligers van De Nieuwenberg het gemeenschapshuis prachtig versierd. Wethouder Suzanne Breedveld complimenteert dit Zeggse team. Het programma is avondvullend, Kaat van de Kaai deelt haar afvalpogingen met de ruim tachtig aanwezigen. Ook doet zij een boekje open over haar Janus.

Toerbeurt

Het is voor het eerst sinds corona dat er weer een Vrijwilligersavond wordt georganiseerd. De Gemeente Rucphen heeft gekozen om deze avond om toerbeurt te houden in een van de dorpshuizen. Tot slot nog een applaus voor het Vluchtelingenwerk en Buurtschap Schijf, de organisaties die in coronatijd de Vrijwilligersprijs en Jeugdvrijwilligersprijs URvoice wonnen.