RKVV Sprundel in 1943 op weg naar een uitwedstrijd.
RKVV Sprundel in 1943 op weg naar een uitwedstrijd. Foto: FOTO ARCHIEF SV SPRUNDEL

Heemkundekring presenteert haar 50ste publicatie

Sport en vereniging

SPRUNDEL - De tentoonstelling van de heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat is na coronatijd weer in het laatste weekeinde van november. Op 26 november wordt het jaarboek 2022 gepresenteerd. Daarna, om 14.00 uur, start de tentoonstelling. Die is dan open tot 17.00 uur. Op zondag kan men tussen 11.00 en 17.00 uur  alles in De Trapkes bekijken.

Jaarboek 2022 is inmiddels de vijftigste publicatie van de Sprundelse heemkundekring. Het boek bevat weer een grote variëteit aan historische wetenswaardigheden van het dorp en haar inwoners. Extra aandacht is er voor de dit jaar jubilerende verenigingen: de 70-jarige KBO, de 70-jarige SV Sprundel, de 55-jarige Carnavalsstichting en de 25-jarige wijkvereniging d’Hei. Het tweede deel van de stamboom van de familie Vergouwen neemt een prominente plaats in en in het boek komen ook een aantal vroegere zandpaden weer tot leven. Met Toon Foesenek heeft Riet van den Bemd zijn levensloop beschreven. Herinneringen worden opgehaald aan de overleden oud-Sprundelaren Jan van de Riet en Gerard Konings, terwijl ook oud-pastoor J. van Mechelen herdacht wordt. Door nieuws uit de jaren 1922 en 1972, met tekst en foto’s, krijgt de lezer een interessant inkijkje in het leven in Sprundel een eeuw en halve eeuw geleden. Bovendien wordt in het kort het leven geschetst van allen die in 1911 in Sprundel geboren zijn

Tentoonstelling

De onderwerpen die in jaarboek 2022 te lezen staan, komen eveneens aan de orde op de tentoonstelling. Er zullen op de expositieborden meer dan 300 foto’s prijken. Doorlopend draait er de film van het festijn ‘100 jaar kerkgebouw’. Melvin Hansen toont vondsten die hij met een metaaldetector op het Oosteind deed. 

Jaarboek ophalen

De ongeveer 500 leden van de heemkundekring kunnen tijdens de tentoonstelling een jaarboek 2022 ophalen.