Power flower.
Power flower. FOTO MANS DE JONG

Subsidie om iets terug te doen voor de natuur

RUCPHEN - Sinds een aantal jaren zijn er in onze gemeente een aantal grondeigenaren die meedoen aan het akkerrandenproject.


Een mooi project, in gang gezet door de Provincie, om iets voor de natuur te doen. De Provincie draagt net als onze gemeente daar financieel aan bij. Navraag bij de gemeente leerde mij dat de gemeente samen met de Provincie jaarlijks € 68.000 euro bijdragen. Men kan in de regeling kiezen uit akkerranden, planten van struiken, bomen waaronder knotwilgen en poelen. Ik ben in de afgelopen jaren regelmatig op zoek gegaan waar deze akkerranden te bewonderen waren. Ik heb er enkele kunnen ontdekken en heb ik er van genoten. Ik zou als burger, natuurliefhebber en belastingbetaler, graag weten waar deze akkerranden en dergelijke liggen en wie er aan mee doet. Contacten leerde mij dat er geen gegevens worden vrijgegeven waar deze zones liggen en wie er aan meedoet. Ik vond het wel een beetje uit de tijd zijn om daar zo geheimzinnig over te doen. Het gaat immers over geld van ons allemaal. Dan maar eens geprobeerd bij de Agrarische Natuurvereniging in onze gemeente. Zij sturen dit geheel aan. Op mijn vraag kreeg ik het advies om contact op te nemen met de Provincie. Deze verwees mij terug naar de Agrarische Natuurverening. Ik weet nu nog niks.

De Natuurwerkgroep Gemeente Rucphen is hier geheel open in met hun Flower Power project ( Bloemkracht). Zij zijn gestart in 2016 en hebben hiervoor een driejarige subsidie ontvangen van de provincie. Het gaat in dit project, dat inmiddels, al heel succesvol is, om het terug brengen van zeer zeldzame akkerbloemen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot ruim 15 ha. Zij zijn ook te bewonderen in de korenakkers in de gemeente. Bovendien wordt een deel van het graan niet geoogst om dieren de winter door te laten komen. Op de website van de Natuurwerkgroep is een overzicht te zien waar de akkers liggen. Over duidelijkheid gesproken. Mans de Jong.[n]