Nil Cas z'n ven in Sprundel.
Nil Cas z'n ven in Sprundel. FOTO MANS DE JONG

Is de natuur van slag en wie bepaalt dat?

RUCPHEN - Met een regelmaat wordt door mensen beweerd dat de natuur van slag zou zijn. De natuur reageert op temperatuur en daglengte en is dus nooit van slag. De natuur reageert ook niet op wensen van mensen.


Het probleem ligt volgens mij bij ons mensen zelf. Sinds wij de klok en de kalender hebben bedacht zijn velen van mening dat de natuur zich ook daar aan moet houden. Het heeft alle schijn van dat wij mensen er van uitgaan dat wij een soort dirigent van de natuur zijn en alles maar efkus kunnen regelen. Moeder Natuur heeft over alle levende wezens en hun functioneren kennelijk goed nagedacht. Hen voldoende talenten meegeven om te overleven. Zo geven we ook vaak dieren of planten de schuld van zowat alles. Het ligt altijd aan een ander.

Het is te gemakkelijk bij die beschuldiging. Dieren en planten spreken onze taal niet.

Vossen of eekhoorns krijgen in winkels geen toegang omdat zij niet in het bezit zijn van geld of een betaalkaart en moeten zij buiten hun kostje scharrelen.

Daar vinden dieren vaak de mens als concurrent en krijgt het dier al snel het verwijt dat er van een soort te veel zijn.

Trouwens wie zijn wij om dat te bepalen?[n]