Verdachten vuurwerkgeweld Dinteloord op vrije voeten

DINTELOORD - Vijftien personen die tijdens de jaarwisseling werden aangehouden op het Raadhuisplein in Dinteloord op verdenking van het gooien van explosieven naar een handhavingsvoertuig en politievoertuigen, zijn maandag op last van de officier van justitie in vrijheid gesteld. Ze blijven nog wel verdachte en moeten zich beschikbaar houden voor verhoren.


DOOR ADDO SPRANGERS


Een groep jongeren stak vrijdag rond 18.15 uur zwaar vuurwerk af en gooide op een zeker moment ook explosieven naar en onder het handhavingsvoertuig met daarin medewerkers van de Gemeente Steenbergen. Doordat de explosieven tot ontploffing kwamen beschadigde het voertuig. Eén van de medewerkers moest naar het ziekenhuis voor onderzoek. De politie werd in kennis gesteld en kwam met meerdere eenheden ter plaatse. Ook naar de politievoertuigen werd vervolgens zwaar illegaal vuurwerk gegooid. Uiteindelijk werden vijftien verdachten, allemaal mannen, aangehouden. Zij werden overgebracht naar een politiecellencomplex en hebben daar de voorbije dagen doorgebracht. Ze komen allemaal uit Dinteloord en variëren in leeftijd tussen de 13 en 33 jaar. 


Voorbereid

“We waren gelukkig goed voorbereid, want ondermijning van de leefbaarheid in onze gemeenschap is onacceptabel,” blikt burgemeester Ruud van den Belt terug, waarbij hij zijn dank uitspreekt aan alle hulpverleners en het overgrote deel van de inwoners die zich - zoals altijd - keurig hebben gedragen. “Zij mogen van ons verwachten dat we er alles aan doen om de openbare orde en de veiligheid te bewaken en te bewaren. Helaas hebben we tijdens voorgaande jaarwisselingen ook al problemen ondervonden met relschoppers op en rond het Raadhuisplein in Dinteloord. Dankzij de getroffen voorzorgsmaatregelen konden we nu, in samenwerking met de politie, snel opschalen om erger te voorkomen. Daarbij zijn de nodige aanhoudingen verricht. Hieruit kan iedereen opmaken dat wij zulk gedrag pertinent niet accepteren. Niet tegenover onze inwoners en zeker ook niet tegenover onze hulpverleners, die met zwaar vuurwerk zijn aangevallen. Ik neem dit dan ook heel hoog op.”


Meldingen

Dankzij het kordate optreden van de politie, keerde de rust ook in Dinteloord op oudejaarsavond gelukkig redelijk snel weer terug. Ook vanuit andere plaatsen in de gemeente kwamen, ondanks het landelijke vuurwerkverbod, wel veel meldingen van vuurwerkoverlast. Burgemeester Van den Belt: “Onze handhavers hebben hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk van deze meldingen op te volgen. We hebben echter ook keuzes moeten maken en daarbij heeft de veiligheid van inwoners en hulpverleners altijd de hoogste prioriteit.” Verder moest de brandweer vijf keer in actie komen voor kleine branden gedurende de dag en avond. Ook deed de politie op 30 december een vondst van zwaar illegaal vuurwerk in Dinteloord en werd in Steenbergen illegaal vuurwerk naar een voertuig met handhavers gegooid. Hiervoor wordt aangifte gedaan. De vuurwerkschade nog nader geïnventariseerd.


Dankbaar

Burgemeester Van den Belt is enorm dankbaar voor de onmisbare betrokkenheid en inzet van alle toezichthouders, handhavers, vrijwilligers van buurtpreventieteams, hulpverleners en de politie, zowel in aanloop naar als tijdens de jaarwisseling. "Terwijl iedereen Kerst en Oud en Nieuw viert, zijn zij in touw voor onze veiligheid. Mijn waardering daarvoor is groot.” [n]