Team to the Mex, met onder R met zwarte helm Jordy van Treijen.
Team to the Mex, met onder R met zwarte helm Jordy van Treijen. FOTO COLLECTIE JORDY VAN TREIJEN

'Nooit opgeven, altijd doorzetten'

NIEUW-VOSSEMEER - Een echte teamprestatie: samen lachen, bikkelen en doorzetten, dat is HomeRide! Een unieke prestatie door 500 km te fietsen in 24 uur, om zo geld in te zamelen voor een Ronald McDonald Huis. Jordy van Treijen (36) deed mee met ‘Team to the Mex’ en schreef er een boek over.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


De aanleiding voor deelname aan HomeRide is zijn neefje Mex Stoel. Hij werd in 2017 veel te vroeg geboren en heeft sindsdien al ruim 40 operaties moeten ondergaan, om problemen op te lossen ten gevolge van zijn cerebrale parese. Dankzij het Ronald McDonald Huis konden zijn ouders Manon en Martin altijd dicht bij hem in de buurt zijn. Reden genoeg voor Jordy om mee te doen met de sponsorrit HomeRide, met een team van 10 personen en enkele begeleiders. 


500 km estafette in 24 uur

Normaliter gaat de 500 km (estafette)tocht van het ene naar het andere Ronald McDonald Huis in Nederland, maar vanwege corona werden dit jaar routes uitgestippeld in de eigen regio en zo vertrok het team dan ook vanuit het ouderlijk huis Van Treijen in Nieuw-Vossemeer. “Toen mijn zwager mij vroeg, had ik al 'n tijdje niet gefietst, dus ik ben stevig gaan trainen. Ik heb 5.000 kilometer gefietst ter voorbereiding, en omdat naast mijn werk bij ‘t Wagenhuis, zit ik ook bij de Vrijwillige Brandweer, dus ik was wel aardig getraind begonnen." 


Fullrider

De start in Nieuw-Vosmeer was prachtig, ook de brandweer stond er met loeiende sirenes. De etappes werden hoe langer hoe zwaarder. Het Team to the Mex is erin geslaagd om deze zware beproeving in estafettevorm uit te rijden, met als uitzondering Jordy, die de volle 500 km aflegde, wat hem de titel ‘fullrider’ bezorgde. “De laatste 130 km gingen nergens meer over, ik ben gewoon door blijven fietsen. 'Nooit opgeven', speelde door mijn hoofd, maar het was eigenlijk niet verantwoord. Ook de finish was een soort zwart gat, ik kan me daar eigenlijk niet meer van herinneren, maar...het fietsen zelf voelde eigenlijk niet als zo’n enorme opgave en het staat in geen verhouding tot wat Mex en zijn ouders dagelijks moeten doormaken,” vertelt Jordy. “Ook in 2022 doen we weer mee met Team to the Mex. We zoeken nog sponsoren, hoe meer hoe beter, voor het goede doel.”


Boek 

“Omdat ik al eens vaker een boek had geschreven (red. ‘De wraak van Anna’ 1 en 2), wilde ik mijn belevenissen bundelen in een boek. Dit werd dus ‘Nooit opgeven, altijd doorzetten’. De cover is paars, want dit is de symbolische kleur voor prematuur geboren kinderen. De gehele opbrengst van dit boekje (verkoopprijs €17,50) gaat naar het goede doel. Ondertussen zijn er zo’n 50 boeken verkocht en de tweede druk komt eraan."


‘Nooit opgeven' gaat over de voorbereidingen voor de HomeRide tot en met het helemaal leeg gefietst over de finish komen…” Het is echt een leuk boekje geworden met wat zelfspot, een vlotte schrijfstijl en stijl technisch heeft het overeenkomsten met de artikelen van oud-wielrenner Thijs Zonneveld, die onder meer columns schrijft voor het AD. "


Interesse in ‘Nooit opgeven, altijd doorzetten'? Whats-app 06-41752879 of jordyvantreijen@gmail.com