Boetes voor verdachten vuurwerkgeweld Dinteloord

DINTELOORD - De vijftien jongens en mannen (13 tot 33 jaar) die op Oudejaarsavond in Dinteloord werden opgepakt op verdenking van het plegen van gewelddadigheden en vernielingen, krijgen enkel een boete voor het vuurwerkgeweld dat toen plaatsvond. 


DOOR ADDO SPRANGERS


Dat er door deze groep met zwaar vuurwerk is gegooid naar de politie en een medewerker van de Gemeente Steenbergen gewond raakte, kan niet worden bewezen. Schouten Legal Advocaten, dat veertien van de vijftien verdachten bijstaat, stelt dat de politie de verkeerde personen heeft aangehouden. Volgens het advocatenkantoor gaan de verdachten tegen de boete in verzet en verwachten zij ook excuses van de politie omdat zij ten onrechte zijn afgeschilderd als ‘relschopper’. 


Gezichtsverlies

Advocaat Bisar Cicek, die acht van de verdachten bijstaat, meent dat het Openbaar Ministerie gezichtsverlies wil voorkomen door de cliënten van het advocatenkantoor een boete op te leggen en daarmee de zaak simpel af te doen. “De zaken hadden geseponeerd moeten worden,” vindt hij.

Burgemeester Ruud van den Belt ziet het duidelijk anders. Volgens hem heeft het adequate politieoptreden ertoe geleid dat de rust terugkeerde in Dinteloord en dat de viering van Oud en Nieuw voor de inwoners van Dinteloord niet verder is verstoord. “Hiervoor hebben we menig compliment mogen ontvangen. Onze inwoners moeten zich sowieso te allen tijde veilig kunnen voelen en van onze toezichthouders, handhavers, politie en andere hulpverleners heb je gewoon af te blijven. Punt uit. Al deze mensen hebben ook nu weer een stap naar voren gezet. In het belang van de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid van onze gemeenschap, terwijl zij - net als wij allemaal - ook liever thuis met hun dierbaren Oud en Nieuw zouden vieren. Voor het gedrag van de betreffende relschoppers is dan ook geen enkel excuus.”


Spierballentaal

Schouten Legal Advocaten noemt de ‘zogenaamde spierballentaal’ van politie en burgemeester in de pers ‘totaal ongepast’. “De verdachten die door advocaten van ons kantoor worden bijgestaan hebben geen vuurwerk afgestoken, geen vuurwerk bij zich gehad en al helemaal geen vernielingen gepleegd of geweld gebruikt.” [n]