Burgemeester van den Belt: 'Draagvlak voor huidige coronamaatregelen brokkelt steeds meer af'
Burgemeester van den Belt: 'Draagvlak voor huidige coronamaatregelen brokkelt steeds meer af' FOTO ANDRE ROOSENBURG

Rutte krijgt uitnodiging voor ‘kroegentocht’

STEENBERGEN - Naar aanleiding van een brandbrief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Steenbergen over de nijpende coronasituatie heeft burgemeester Ruud van den Belt minister-president Mark Rutte uitgenodigd voor een ‘kroegentocht’ om samen de horeca in de gemeente Steenbergen een warm hart onder de riem te steken.


DOOR ADDO SPRANGERS


“Ik hoop van harte dat onze premier, zodra de omstandigheden dit weer toelaten, deze uitnodiging accepteert en een biertje komt drinken bij onze horecaondernemers,” stelt de burgemeester. “Op die manier kan hij zelf zien hoe belangrijk de horeca en het midden- en kleinbedrijf zijn voor de leefbaarheid in onze gemeenschap.”

Op verzoek van KHN Steenbergen is Van den Belt meteen in de pen geklommen om het nieuwe kabinet te vragen mee te denken over maatregelen die de horeca de crisis uit helpen, voordat het misschien te laat is en ondernemers het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Met alle risico’s van dien voor de vitaliteit van de kernen, waarop de gemeente Steenbergen juist hoog inzet. In de brief van KHN Steenbergen aan de burgemeester zet afdelingsvoorzitter Edwin Maas uiteen hoe zwaar de derde lockdown in twee jaar tijd enorm inhakt op de ondernemers. Zo vraagt het volgens Maas psychisch zeer veel van ondernemers om de zaak opnieuw te sluiten. Ook het ontbreken van visie en welzijn draagt niet bij aan hun welzijn. Bovendien worden de ondernemers deze keer harder geraakt in hun portemonnee omdat de huidige steunmaatregelen niet toereikend blijken. Daarnaast noemt hij het ‘ronduit stuitend’ om te zien dat de horeca in de buurlanden, net over de gemeente grenzen, floreert dankzij de tienduizenden bezoekers uit Nederland.

De zorgen van de horecaondernemers raken burgemeester Ruud van den Belt naar eigen zeggen diep. “Het minste dat ik kan doen is deze zorgen delen met u en uw nieuwe kabinet, in de hoop dat u deze nadrukkelijk wilt meewegen in de beslissingen die genomen moeten worden om de coronacrisis op alle fronten te bezweren,” schrijft hij aan de premier. “In toenemende mate zie ik in mijn omgeving het draagvlak voor de huidige coronamaatregelen afbrokkelen, wat in lijn is met de landelijke tendens. Gelet op de beperkte afstand tot België moeten onze ondernemers, ook in het midden- en kleinbedrijf, bovendien met lede ogen toezien hoe hun omzetten over de grens verdwijnen, terwijl het water hen naar de lippen stijgt.” De burgemeester verwijst in zijn brief aan Rutte naar de hoge mate van solidariteit die de lokale gemeenschap tot nu toe steeds heeft getoond om de coronacrisis gezamenlijk het hoofd te bieden. Om het draagvlak te behouden is het volgens hem noodzakelijk dat naar oplossingen wordt gezocht, die leiden tot ‘een nieuwe, leefbare balans, passend bij de actuele situatie in de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en de maatschappij’.

Bij zijn brief heeft burgemeester Van den Belt de minister-president ook het Jubileumboek aangeboden, dat onlangs is verschenen ter gelegenheid van 750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente. "Hieruit blijkt hoe onze inwoners in de loop der eeuwen uiteenlopende tegenslagen hebben overwonnen en dat de gemeente telkens weer tot bloei is gekomen. Onze toekomst ziet er positief uit, er liggen volop kansen voor economische ontwikkeling, maar dan moet het fundament wel intact kunnen blijven.” [n]