Volgens de fractie Volkspartij heeft de drempel op de kruising Leerlooierij -Houtzagerij slechts een visuele werking.
Volgens de fractie Volkspartij heeft de drempel op de kruising Leerlooierij -Houtzagerij slechts een visuele werking. Foto: Christel Schiphorst

College Steenbergen: ‘Drempels bedrijventerrein Reinierpolder remmen snelheid wel degelijk’

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - De ‘drempel’ op de kruising Leerlooierij-Houtzagerij heeft niet slechts een visuele werking en heeft wel degelijk een snelheidsremmende werking. Dat laat het Steenbergse college weten in reactie op de door de fractie Volkspartij geuite suggestie dat de drempels op bedrijventerrein Reinierpolder verspilling van gemeenschapsgeld is.

In een brief aan burgemeester en wethouders zette raadslid Boy Sluiters onlangs de bevindingen van zijn fractie Volkspartij uiteen met betrekking tot de ruim twee maanden geleden in gebruik genomen ‘drempel’ op de kruising Leerlooierij-Houtzagerij. “De fractie van de Volkspartij kreeg direct vragen van bewoners en medewerkers van de bedrijven over het nut van de nieuwe bestrating,” schrijft hij. Volgens de fractie is genoemde drempel aangepast aan een 30 km-zone volgens het CROW-advies en heeft deze slechts een visuele werking. “Deze drempel beperkt de snelheid echter op geen enkele wijze,” stelt Boy Sluiters. “Voordat alle andere drempels neergelegd zijn, kan men hier wellicht nog aanpassingen aan doen, zodat ze ook nuttig worden.” De fractie Volkspartij maakt duidelijk van mening te zijn dat de drempel alleen een visuele werking zou kunnen hebben. Zij stelt daarnaast dat de drempel, zoals die nu is aangelegd, geen enkele invloed zal hebben op de snelheid. Burgemeester en wethouders laten weten het hiermee absoluut niet eens te zijn. “Er is namelijk geen sprake van een visuele drempel,” zo pareert het college de stelling van de fractie Volkspartij. “De kruispuntplateaus zijn verhoogd aangelegd. Ten opzichte van de rijbaan zijn de plateaus acht centimeter hoger. De hoogte is conform de CROW-richtlijnen en in overleg met ondernemers en bewoners bepaald. De aangelegde kruispuntplateaus hebben een snelheidsremmend effect.” Op de vraag van de fractie Volkspartij of het college bekend is met wat voor snelheid er op de terreinen gereden wordt, antwoorden burgemeester en wethouders bevestigend. “Via de Staat van Brabant worden verschillende verkeersgegevens bijgehouden waaronder de snelheid,” meldt het college. “In 2019 zijn negen metingen geregistreerd. De wettelijke snelheid is 30 kilometer per uur, de gemiddelde snelheid over deze negen metingen is 29 kilometer per uur en 85 procent van de motorvoertuigen rijdt gemiddeld 44 kilometer per uur of langzamer.”

Overleggen

Bij monde van Boy Sluiters noemt de fractie van de Volkspartij het een verspilling van gemeenschapsgeld om, na alle door werkgroepen verrichte inspanningen, alleen visuele maatregelen te nemen. Hiernaast meent de fractie dat deze maatregel in de loop der tijd geen enkel effect meer zal hebben op de verkeerssnelheid. Ook hiertegen komt het college in geweer. Volgens het college is er van het verspillen van gemeenschapsgeld geen sprake. “Er hebben constructieve overleggen plaatsgevonden met ondernemers en bewoners van de Reinierpolder te Steenbergen. Hun suggesties zijn verwerkt in het uitwerken van de maatregelen. Het gaat hier niet alleen om visuele maatregelen, maar ook om voelbare maatregelen met wel degelijk een snelheidsremmende werking,” aldus burgemeester en wethouders in hun antwoord aan Boy Sluiters. Het voorstel van de fractie Volkspartij om - afwijkend van het CROW-advies - de drempels hoger te maken, zoals op de Zeelandweg-Oost bij de oversteek tussen de industrieterreinen, waardoor de snelheid wel zou worden afgeremd, vindt bij het college eveneens geen gehoor. “De kruispuntplateaus zijn verhoogd aangelegd, waardoor deze wel degelijk een snelheidsremmende werking hebben.”