Gewoon Lokaal! hecht veel waarde aan de karakteristieke aangezichten van de kernen, zoals hier in Kruisland.
Gewoon Lokaal! hecht veel waarde aan de karakteristieke aangezichten van de kernen, zoals hier in Kruisland. Foto: Will Rombouts

Zorgen over behoud karakteristieke aangezichten kernen

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - De fractie Gewoon Lokaal! maakt zich zorgen over het mogelijk verdwijnen van karakteristieke aangezichten in de kernen van de gemeente Steenbergen. Zij dringt er bij het college op aan om, bij het slopen van bestaande woningen, straten en misschien zelfs wijken, nadrukkelijk en zorgvuldig na te denken over de mogelijke aantasting van de eigenheid van de kern in kwestie.

In een brief aan burgemeester en wethouders spreekt raadslid Edwin Maas de zorgen van zijn fractie uit. “Gewoon Lokaal! is trots op de unieke uitstraling van iedere kern,” schrijft hij. “Deze is voor een belangrijk deel te danken aan beeldbepalende gebouwen en aan kenmerkende dorps- en stadsgezichten. Helaas zijn de laatste decennia veel van deze karakteristieke elementen verdwenen. Reden te meer om met hetgeen er nog wel is zorgvuldig om te gaan. Het gaat daarbij niet per se om de ouderdom of de waarde van een woning. Het gaat om het behoud van die ruimtelijke elementen die de dorps- of stadsgenoot direct associeert met de eigen kern. Het is het fundament van de trots die inwoners voelen voor hun eigen leefomgeving.”

Zorgvuldigheid

Volgens Maas moet, in het licht van de woningnood en de ambitieuze plannen van de Gemeente Steenbergen, worden voorkomen dat er nu keuzes worden gemaakt die over tien jaar wellicht worden betreurd. “Gewoon Lokaal! is voorstander van de bouw van nieuwe woningen ter behoud van voorzieningen en leefbaarheid. Dat neemt niet weg dat bij het slopen van bestaande woningen, straten en misschien zelfs wijken nadrukkelijk en zorgvuldig nagedacht moet worden over de mogelijke aantasting van de eigenheid van de kern.” Van burgemeester en wethouders wil hij nu weten of zij het met Gewoon Lokaal! eens zijn dat de kernen waar mogelijk hun karakteristieke aangezicht dienen te behouden. “Daarmee bedoelen we niet alleen beeldbepalende gebouwen maar ook kenmerkende dorps- en stadsgezichten,” aldus Maas. Ook vraagt hij het college of het mogelijk is om bij nieuwbouwplannen binnen een historische omgeving (inbreiding) betaalbaar ‘ouderwetse nieuwbouw’ op te leggen, dit om te voorkomen dat moderne nieuwbouw het karakter van de omgeving aantast. 

In gesprek

Hiernaast is hij benieuwd of het college bereid is om voorafgaand aan nieuwbouw in een historische omgeving in gesprek te gaan met de belanghebbenden, zoals inwoners en belangenorganisaties, om te voorkomen dat zij zich voorafgaand en gedurende het proces niet gehoord voelen. Volgens Gewoon Lokaal! zou dit gefaciliteerd en geregisseerd moeten worden door de Gemeente Steenbergen en door bij de projectontwikkelaar. Maas vraagt burgemeester en wethouders daarom hoe zij hierover denken. Tot slot wil hij antwoord op de vraag of het college bij grootschalige sloop - en nieuwbouwprojecten van woningbouwcoöperaties afspraken kan maken over het (gevel)behoud van karakteristieke woningen en/of straten.