Karla van Kakerken met haar tien keramieken klaprozen.
Karla van Kakerken met haar tien keramieken klaprozen. Foto: Christel Schiphorst

Kwetsbare klaprozen vereeuwigd in keramiek

Door: Christel Schiphorst Algemeen

WELBERG - Bescheiden laat Karla van Kakerken haar prachtige creatie zien van kwetsbare klaprozen, vervaardigd uit keramiek, balancerend op dunne metalen staafjes en geplant in een blank stukje hout. Haar inzending voor de jubileumwerken voor 750 jaar Steenbergen.

Wie aan Welberg denkt, denkt aan klaprozen, het kleurrijke viaduct, het klaprozenschildje, het veld achter de Bevrijdingsmonument. En ook aan de bezielde herdenkingen samen met onze vrienden uit Edmonton, Canada. En nú is daar een extra symbool bijgekomen: de tien keramieken klaprozen van Karla van Kakerken. Karla zag de oproep in de krant: “Kunstenaars, amateurs en hobbyisten mochten een kunstwerk inzenden dat betrekking heeft op de kern waarin zij wonen, dus twijfelde ze niet en zond haar winnende keramieken klaprozen in voor kern Welberg.

Symboliek van de klaproos

De klaproos staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De bloem dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurden van de klaprozen. Het is het blijvende symbool van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog geworden, maar voor Welberg gaat het verder dan dat: het is een eerbetoon aan de diegenen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens de gevechten rond Welberg en Steenbergen in oktober en november 1944, ook wel bekend als de Slag om de Schelde. Dappere mannen en vrouwen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Inspiratie

Karla en haar man Leo hebben flink wat van de wereld gezien, reizend met hun rugzak, trektochten makend in de bergen. Maar in Welberg zijn ze thuis en dragen ze hun steentje bij. Ze hebben zestien jaar meegedaan met de Roparun, mede als sportmasseur, ze hebben geld ingezameld voor evenementen, ze organiseren bingo’s, jaarmarkten, etc. Leo schilderde ook mee aan het klaprozenviaduct. De inspiratie voor Karla’s (kunst)werken komt zowel uit de reizen, als ook uit alles om haar heen. Leo glundert: “Je mag wel zeggen dat je gewoonweg héél erg creatief bent! Sieraden maken, breien, naaien, tafeltjes oppimpen…”

Keramiekkunst

“Sinds zeven jaar houd ik me bezig met keramiek, het begon met een zestal workshops die mij aangeboden werden door mijn collega’s. Ik werd werkelijk helemaal gegrepen door het proces: boetseren, bakken, glazuren. Het is absoluut prachtig. Tijdens de workshops voelde ik me helemaal ‘wauw’ en verbaasde ik mezelf wat ik allemaal kon creëren,” licht ze enthousiast toe. “Ik werk ook graag met het hout dat mijn man in het bos zaagt. De natuurlijke materialen keramiek en hout combineren mooi,” vertelt Karla. “Als het werk net gemaakt is, en nog niet gebakken, is het ook heel erg kwetsbaar en broos. Pas na het bakken op 1100 graden wordt het sterk.” Karla is best wel trots dat een foto van haar keramieken klaprozen op de banieren van 750 jaar Steenbergen zullen figureren. Het houdt de herinnering aan onze bevrijders in ere. ‘We shall not forget.’ [n]

‘De natuurlijke
materialen
keramiek en hout
combineren mooi’