Corry Jansen: 'Eerste schetsen heb ik gemaakt in aquarel, zittend in het groen'
Corry Jansen: 'Eerste schetsen heb ik gemaakt in aquarel, zittend in het groen' FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

'Mijn inspiratie komt
altijd uit de natuur'

KRUISLAND - De brug over de Tuimelaarskreek is al vaak vereeuwigd in pixels en op de gevoelige plaat vastgelegd, en nu is deze mooie plek ook gevangen in een prachtig schilderij van de hand van Corry Jansen-Dingemans. De brug is een markant punt nabij Kruisland, wat voor Corry de reden was om haar schilderij in te zenden voor de kunstwedstrijd van de Stichting Kunst en Cultuurplatform Steenbergen voor de Jubileumwerken ter ere van 750 jaar Steenbergen.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


In haar woning hangt het vol met kunst, van haar eigen hand, maar ook van haar moeders hand, Lucia Dingemans-Rademakers. 

Haar moeder was geboren in Kruisland en heeft in Dinteloord gewoond, waar Corry ook geboren is. De keramieken kunstwerken, onder meer met de Japanse raku techniek vervaardigd, springen in het oog. 

Corry heeft haar talent dus niet van een vreemde. “Nadat ik in Tilburg mijn opleiding voor docent tekenen en textiel had doorlopen, hebben mijn man en ik een aantal jaren in Tilburg gewoond. Maar na de geboorte van onze oudste dochter zijn we teruggekeerd naar mijn roots en in Kruisland gaan wonen. Ik heb in totaal 37 jaar voor de klas gestaan, maar toen ik vier jaar geleden ben gestopt, ging ik eindelijk tekenen en schilderen helemaal voor mezelf,“ lacht Corry.


Contrast

“Mijn inspiratie komt daarbij altijd uit de natuur. Ik maak veel foto’s, maar ik ga ook graag terug naar de plekken, die ik mooi vind om te tekenen en schilderen. Ook op vakantie ga ik op een mooie plek zitten om te schilderen. Op die manier heb ik ook de brug over de Tuimelaarskreek geschilderd. In mei 2021 ben ik er twee keer naar toe gegaan op hetzelfde tijdstip en met hetzelfde weer. Zo heb ik de eerste schetsen gemaakt in aquarel, zittend in het groen. Daarna het ik met acrylverf het grote schilderij (32cm x 47cm) gemaakt.” 

Heel opvallend is het contrast tussen de frisse lentekleuren en de donkere brug met het donkere water op de voorgrond. Op de banieren van 750 jaar Steenbergen zal dit schilderij schitteren als een frisgroene oase.


Kunststijlen

Corry gebruikt de meest uiteenlopende technieken voor haar schilderijen. Haar stijl varieert van realistisch, zoals schilderijen van de Leemput en de Wouwse Plantage naar een combinatie van realistisch met een geabstraheerde achtergrond. “Ik vind ook het werken met collagetechnieken heel bijzonder. Hierbij gaat het schilderwerk met fotomateriaal naadloos in elkaar over. Daarmee wordt het dan weer een abstract schilderij, “ legt Corry uit. Aan de muur hangen bijzondere kunstwerken in deze stijl, waarbij de verwerkte foto niet te onderscheiden is van het schilderwerk eromheen.


Expositie

Binnenkort exposeert ze in Dorpshuis Siemburg, een plek waar regelmatig mensen uit Kruisland exposeren. Gelukkig mag het nu weer open voor bezoek, want dan kan men weer genieten van een nieuwe expositie. Dit keer dus van de hand van Corry Jansen. Ook haar ‘Brug over de Tuimelaarskreek’ krijgt daar een plekje, dus als je deze in het echt wilt zien, is Siemburg ‘the place to be’. [n]