Wilma Baartmans en Hakim Tampoebolon onthullen het eerste nieuwe onderbord.
Wilma Baartmans en Hakim Tampoebolon onthullen het eerste nieuwe onderbord. FOTO CAREN VERMAAT

'Kernen met eigen
identiteit en historie'

DINTELOORD - Vol trots presenteren wethouder Wilma Baartmans en Hakim Tampoebolon van de Dorpsraad Dinteloord het nieuwe onderbord van Dinteloord: ‘Dinteloord en Prinsenland’.


TEKST CAREN VERMAAT


In de 17e eeuw tot aan de 1997, het jaar dat Dinteloord opging in gemeente Steenbergen, vormde Dinteloord een zelfstandige bestuurlijke eenheid met de naam ‘Dinteloord en Prinsenland’. Deze naam werd indertijd gegeven door Filips Willem van Oranje in zijn functie als heer van Steenbergen. Hij heeft de oude Prinslandse polder laten inpolderen en ingericht voor de landbouw zodat er tarwe, haver, gerst, paardenbonen, erwten, koolzaad, vlas en meekrap konden worden verbouwd.


Historische naam

Met de eenwording van de kernen van gemeente Steenbergen nu 25 jaar geleden is de historische naam Prinsenland komen te vervallen. De wethouder geeft aan: "Ik vernam dit stukje geschiedenis van Hakim en ik vond het zonde dat deze mooie naam verdwenen was. Om de naam terug te krijgen wilden we eigenlijk de blauwe komborden veranderen, maar dat bleek geen eenvoudig verhaal. Als we de naam van Dinteloord op het kombord zouden wijzigen, zouden officieel alle inwoners moeten gaan verhuizen," vertelt de wethouder lachend. "Dus dat was geen optie." 


Prinslanders

"We hebben nu dus een apart bord gemaakt onder het kombord waarop de naam Dinteloord en Prinsenland wordt weergegeven met daarnaast het oorspronkelijk wapen. Het is op deze manier puur symbolisch maar wel van grote waarde." Hakim vertelt: 'De autochtone inwoners van Dinteloord noemen zich nog steeds ‘Prinslanders’ omdat ze zich daarmee verbonden voelen. Het is een prachtige naam waar de inwoners trots op zijn en die op deze manier ook naar buiten wordt gecommuniceerd."


Oorspronkelijke wapen

Het wapen dat is afgebeeld is het oorspronkelijke dorpswapen van Dinteloord en Prinsenland. Het wapen werd tot 1997 door de gemeente gebruikt en is daarna, in aangepaste kleuren, als dorpswapen gebruikt. Het wapen van Dinteloord dateert uit 1606. Dinteloord werd in 1605 bedijkt en werd een eigen heerlijkheid, onafhankelijk van het nabijgelegen Steenbergen. De heerlijkheid was sterk afhankelijk van Breda, waardoor het in 1606 werd gezegeld met het kleinzegel van Breda. De schepenbank van Dinteloord ging toen gebruikmaken van een wapenschild, gedragen door een engel. Ter onderscheid van het wapen van Breda werd een hoorn uit het wapen van het prinsdom Oranje aangebracht, als symbool voor Prinsenland. 


Jubileumjaar

"We vinden het een mooi moment om in het kader van het 750-jarig bestaan van de Stad Steenbergen en het 25 jaar bestaan van de gemeente, de naam Prinsenland weer te verbinden aan Dinteloord. Het is nu precies 25 jaar geleden dat de zes kernen samen een gemeente werden, maar hierdoor laten we ook zien dat de afzonderlijke kernen ook hun eigen identiteit en geschiedenis hebben. Op korte termijn zullen de borden ook onder de vijf andere komborden van Dinteloord worden geplaatst." [n]