Henk Braet met zijn schilderij 'De Handen Ineen' in zijn atelier.
Henk Braet met zijn schilderij 'De Handen Ineen' in zijn atelier. Foto:Christel Schiphorst

‘De handen ineen’ staat symbool voor samenwerking

Door: Christel Schiphorst Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER - Het schilderij ‘De Handen Ineen’ van Henk Braet symboliseert de gewenste samenwerking en eensgezindheid tussen de verschillende kernen van de Gemeente Steenbergen. Het is de winnende inzending uit Nieuw-Vossemeer voor de Jubileumwerken 750 jaar Steenbergen.

“Hoewel ik dit al jaren geleden geschilderd heb (2010), vond ik het heel toepasselijk, toen ik de oproep zag in de krant, daarom heb ik het ingestuurd, “ vertelt Henk Braet. Toen Henk Braet als klein jongetje in het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent rondliep, bleef hij altijd al staan voor de etalage van een winkel met schilderspullen. Gefascineerd door de kwasten en verf fantaseerde hij over schilderen. Vele jaren later, toen hij voor kerst 1977 een schilderkistje kreeg van zijn vrouw Else, is hij voorzichtig begonnen met het toevertrouwen van zijn kwast aan het schildersdoek. “In 2003 stopte ik met werken en ben toen begonnen aan de Kunstacademie in Kapellen, België,aan een 5-jarige opleiding model- en portretschilderen. Mijn creativiteit had een boost nodig”, lacht Henk, “en dat lukte.”

Gekste dingen

Portretschilderen is Braets grote liefhebberij ‘want mensen zijn bijzonder en het is heel erg mooi om modellen te schilderen’. Zijn huis hangt dan ook vol met de meest uiteenlopende portretten en modellen. “Ik heb nog een aquarel dat ik in 10 minuten heb gemaakt en een pastel dat in 20 minuten klaar was, en een acryl in twee uur.” Dit zijn meer uitzonderingen dan regel, overigens, want als Henk werkt met olieverf duurt het aanzienlijk langer. Portretten en menselijke figuren, veelal naakt, sieren zijn atelier. “Ik probeer eigenlijk elke dag om één of twee tekeningetjes te maken, die een enkele keer ook een basis voor een schilderij vormen. Ik zet dan lijnen op en probeer er wat van te maken. Er komen soms wel de gekste dingen uit hoor,” aldus de kunstenaar.

Handen ineen

De winnende ‘handen ineen’ zijn ook prachtig: geen vluchtige ‘handshake’’, maar een stevige greep, handen die er zijn om elkaar te helpen en niet zomaar los te laten na een eerste kennismaking. Naast schilderen is fotografie ook een grote hobby van Henk en zijn vrouw uit haar creativiteit in prachtige kunstzinnige quilts. Een creatief gezin met een huis boordevol zelfgemaakte kunst. Af en toe verkoopt Henk enkele stukken, zoals aan een verpleeghuis, waar hij een groot schilderij erbij gaf, die bij de serie hoorde. Zo houdt hij ruimte in zijn huis voor nieuwe schilderijen en kan hij mensen laten genieten van zijn kunst.

Bijzondere schildertechnieken

Een prachtig klein portret, nog niet helemaal af, blijft echter bij hem in zijn kamer. Het is een portret van een donkere vrouw, gemaakt met de ei-tempera methode. Dit is een manier van verf maken en schilderen uit de 13de eeuw. Alle pigmenten hebben hun eigen ‘karakter’ en verf op tempera basis geeft een hele eigen heldere uitstraling aan een schilderij. De resultaten zijn niet te vergelijken met de hedendaagse verven en het is bijzonder complex. Schilderen met tempera kan niet, zoals met olieverf, spontaan gebeuren, want de verf droogt heel snel. Kleurmengingen worden verkregen door met dunne lijnen te arceren, wat het werken met tempera zeer arbeidsintensief maakt. 

Kortom, dit kleine portret - die Unvollendete van Henk Braet - is er eentje om te koesteren, net als ‘de handen ineen’ voor 750 jaar Steenbergen.