Pastoraal Woord door
Lenie Robijn

Tijd van inkeer


We leven in een verwarrende tijd. De weg naar Pasen zou een tijd van inkeer en bezinning moeten zijn. Nu is het een weg van oorlog in Oekraïne geworden. Een weg van vernietiging, bommen, raketten, misdaden tegen onschuldige mensen, en grote vluchtelingenstromen. Gelukkig is het niet alleen maar donkerte die het leven beheerst. Het goede komt tot uiting in de hulp die mensen bieden aan mensen die ze niet kennen, maar waarvan ze het leed in kunnen beelden. In het beschikbaar stellen van tijd, woonruimte en zovele zaken waar nu behoefte aan is. Als kerk sluiten we hierbij aan door de caritas collecte van het afgelopen weekend beschikbaar te maken voor hulp aan Oekraïne.

In het evangelie van de eerste zondag in de veertigdagentijd (Lucas 4,1-13) komt het kwaad uitgebreid aan bod. De duivel stelt Jezus voor keuzes die Jezus’ in geloof probeert te beantwoorden. Lucas beschrijft Jezus verblijf in de woestijn als een spiritueel en stichtend verhaal. De kern is: hoe aantrekkelijk de bekoring ook mag zijn, laat je niet vangen door verkeerde gedachten. De verleidingen van angst en kwaad, van honger naar macht, laten je niet meer zuiver denken. Jezus was zich bewust van zijn taak om te werken aan een wereld waar mensen in vrede kunnen leven.

De veertigdagentijd is een tijd waarin we na mogen denken over wat werkelijk van waarde is in ons leven. Laat ons bidden voor de mensen in Oekraïne, voor de mensen die hun land ontvluchten. Dat wij ons niet overgeven aan het kwaad dat onder ons is, dat Gods vrede bij ons mag zijn.

Lenie Robijn
Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie