Ciska Gramsma met Meermin en carnavalskostuum.
Ciska Gramsma met Meermin en carnavalskostuum. Foto: Christel Schiphorst

‘De Meermin, dat ben ik!’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Ciska Gramsma, geboren en getogen Steenbergse, creëerde haar winnende kunstwerk ‘De Meermin’ tijdens een workshop van Stichting Kunst Centrum Steenbergen, in ’t Cromwiel.

“Ik schilder eigenlijk al heel lang, voor mezelf. Ik tekende Donald Duck al na toen ik 8 jaar oud was. Ik vind het héérlijk om te doen,” trapt Ciska af. “Ik vind eigenlijk alles interessant, ook mandala’s maken bijvoorbeeld. Om de creativiteit nog een zetje in de goede richting te geven en tijd ervoor vrij te maken, volg ik nu een schildercursus. Perspectief en gezichten vind ik nog steeds moeilijk, maar dat zal ik in de loop der tijd wel leren,” lacht Ciska, bruisend van energie.

Al 60 jaar carnaval vieren

De rasechte Steenbergse is een bezige bij. Niet alleen schildert en tekent ze, ook naaien, haken, breien en het carnavalswezen krijgen haar volle aandacht. Met geen tien trekpaarden van de bietentocht is ze weg te krijgen uit Strienestad. “Carnaval zit ín me verweven,” verkondigt ze vrolijk, “ik zit al jaren bij SKS en organiseer graag de bals en loop mee met de optocht. Ik vier het feest al 60 jaar met mijn vriendin Doortje, en dat is heel bijzonder.”

De Meermin, dat ben ik!

“Omdat Steenbergen voor mij écht het gèèfste plekske aan de Vliet is wilde ik een carnavalesk schilderij maken van een Meermin die liefdevol naar haar Strienestad kijkt, van over de Vliet met de drie markante torens op de aardbol. En die Meermin, dat ben ik,” glundert ze. Het begon allemaal met een tekening, een schets en toen werd het grote schilderij op acryl gezet. Dikke klodders, tastbare verf, zonder schroom op het doek aangebracht. De emotie is bijna te voelen als je het schilderij van dichtbij ziet, en het nodigt je uit om het aan te raken. “Het is echt ik,” bevestigt ze nog een keer.

Boordevol creativiteit

Trots is ze ook op haar carnavalspak, met vele uren hand- en haakwerk. “Zelfs op vakantie haak ik afbeeldingen voor het pak, mensen kijken me wel eens raar aan, maar vinden het uiteindelijk prachtig.” De blijheid dat carnaval dit jaar door kon gaan, ook al was het in afgeslankte vorm, draagt ze nog met zich mee en kan ze nog even op teren. “De ideeën voor meer kunst en cultuur borrelen spontaan op,” vertelt Ciska, “en daarbij speel ik dan ook nog eens theater, heb ik een leuke baan en mijn eigen bedrijf als pedicure. Als ik straks stop met werken, wil ik graag een plek achterin de tuin, waar ik naar hartenlust mijn creativiteit de vrije loop kan laten, zonder iedere keer alle spulletjes te moeten opruimen, vanwege ruimtegebrek.” Plannen genoeg dus.

Expositie

Ciska krijgt haar inspiratie van de mensen om haar heen, geniet van wat er bij de creatieve workshops gebeurt en hoe iedereen daar zijn eigen creativiteit aan het canvas toevertrouwd. Binnenkort gaan ze experimenteren met olieverf, weer een nieuwe techniek erbij. 

“Op 26 maart is er een expositie in ‘t Cromwiel van het Creatief Centrum Steenbergen. Iedereen mag komen, tussen 13.00 uur en 16.30 uur”, roept Ciska op. “Iedereen is welkom en de kunst die getoond wordt, is echt inspirerend.Ook onthullen we tijdens de expositie in ‘t Cromwiel dan het schilderij voor 750 jaar Steenbergen, een gezamenlijk werk van de cursisten met allerlei elementen van verleden en heden. Echt de moeite waard, dus kom langs.”

Surf voor meer informatie naar: www.kcsteenbergen.nl