V.l.n.r. de kunstenaars Hans Hanssen, Henk Braet, Corry Jansen, Rina Valkhof, Cisca Gramsma (afwezig Karla van Kakerken).
V.l.n.r. de kunstenaars Hans Hanssen, Henk Braet, Corry Jansen, Rina Valkhof, Cisca Gramsma (afwezig Karla van Kakerken). FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

STEENBERGEN - Onder een stralende lentezon zijn vrijdagmiddag drie prachtige kunstbanieren onthuld op de markt in Steenbergen. De banieren tonen aan weerszijden de winnende kunstwerken van zes kunstenaars uit al onze kernen.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST

Jan Flinkenflögel had, in opdracht van Platform Kunst & Cultuur Steenbergen, de banieren ontworpen in een verfrissende stijl. Vijf van de zes trotse kunstenaars genoten zichtbaar van het schouwspel op de markt. De onthulling door wethouder Prent vanuit een kleine hoogwerker verliep soepeltjes, mede dankzij de assistentie van enkele heren van de gemeentelijke buitendienst. Initiatiefnemer van deze wedstrijd was het Platform Kunst & Cultuur.

Platform Kunst & Cultuur

Sandra Houtepen legt uit: “Ons platform bestaat uit acht vrijwilligers die kunst in de kernen meer zichtbaar willen maken. Voor deze wedstrijd, die we op onze eigen Facebookpagina hebben uitgeschreven, wilden we ook de verbindingen tussen de kernen laten zien. We organiseren ondertussen al zo’n  twaalf jaar exposities, waarbij iedereen mee mag doen, ieder genre, iedere vorm van kunst. 

Open atelier in Dinteloord

Onlangs hebben we ook in de Petrus & Pauluskerk in Dinteloord een expositie geopend. In de Petrus & Paulus komt bovendien een ‘open atelier’, waar kunstenaars in groepjes bij elkaar kunnen komen en er ook kruisbestuivingen plaats kunnen vinden met nieuwkomers in onze gemeente."

Kunstwedstrijd Jubileumwerken

De kunstwedstrijd was in 2021 uitgeschreven door het Platform om kunst in alle kernen meer zichtbaar te maken. Maar liefst 36 inzendingen moesten worden beoordeeld, om een goede keuze te kunnen maken, welke werken zowel vanuit kunstzinnig oogpunt als uit symbolisch oogpunt het beste hun kern vertegenwoordigden. 

And the winners are...

De keuze is daarbij gevallen op De Meermin van Ciska Gramsma (Steenbergen), de Suikerpee van Hans Hanssen (Dinteloord), de Handen Ineen van Henk Braet (Nieuw- Vossemeer), de Keramieken Klaprozen van Karla van Kakerken (Welberg), Brug over de Tuimerlaarskreek (Kruisbeek) van Conny Jansen (Kruisland) en het Peilhuisje bij Benedensas van Riena Valkhoff (De Heen).

Alle kunstenaars in beeld

De afgelopen weken heeft De Bode artikelen geplaats van alle kunstenaars, die persoonlijk zijn geïnterviewd. De achtergrond van hun kunstwerk en de kunstenaar zelf worden hierin belicht.

De trotse vertegenwoordigers van de zes kernen spraken overigens hun hoop uit, dat in hun kern (buiten Steenbergen) identieke banieren komen, zodat ook hun eigen dorpsgenoten kunnen genieten van dit vrolijke schouwspel. In het kader van 25 jaar één gemeente staat dat vast wel in de steigers ….[n]