Burgemeester Ruud van den Belt en een aantal ambtenaren planten de eerste boom.
Burgemeester Ruud van den Belt en een aantal ambtenaren planten de eerste boom. FOTO CAREN VERMAAT

STEENBERGEN - De eerste 22 bomen van het nieuwe levensbos De Jaarring zijn afgelopen week neergezet door een ambtelijke afvaardiging van de Gemeente Steenbergen en burgemeester Ruud van den Belt.


DOOR CAREN VERMAAT

Het levensbos is gelegen aan de Krommeweg in Steenbergen en moet een plek worden om mensen te herdenken en om samen te komen bij speciale gebeurtenissen. Inwoners kunnen hier een boom planten om een mooi of verdrietig moment te gedenken en zo ook een stukje bij te dragen aan een groenere toekomst. Het levensbos zal de komende jaren vorm krijgen en worden ingeplant met nieuwe begroeiing en bijvriendelijke mengsels.  Er is in totaal plek voor 175 bomen die inwoners kunnen aanplanten bij een bijzondere gebeurtenis, zoals de geboorte van een kind, een trouwdag of een overlijden Er komt ook een bloemenplukveld en ruimte voor een fruitbomen bos.

Corona slachtoffers

In gemeente Steenbergen zijn in totaal 22 inwoners overleden aan de gevolgen van corona. Ter nagedachtenis aan deze inwoners zijn de eerste 22 bomen in het levensbos geplant. Burgemeester Ruud van den Belt is aanwezig bij het planten van deze eerste bomen en vertelt: “In Nederland hebben ruim 21.000 mensen corona niet overleefd en in Noord-Brabant zijn bijna 3600 doden te betreuren. Vandaag staan we samen stil bij onze 22 inwoners die ons door de coronapandemie helaas zijn ontvallen. Dat doen we hier op een bijzondere plek, aan de rand van de Schootsvelden van onze oude vesting, door een begin te maken met ons nieuwe levensbos ‘De Jaarring’. Dankzij dit nieuw bos wordt onze leefomgeving weer een stukje gezonder en creëren we een gelegenheid waar mensen bijeen kunnen komen om stil te staan bij bijzondere momenten in vreugde en verdriet.”

Onderlinge betrokkenheid en solidariteit

Het naastgelegen Peetersbos zal ook een grote opknapbeurt krijgen en middels wandelpaden worden aangesloten op het levensbos. “Op die manier wordt het een zeer mooie en grote natuurlijke locatie die de gemeente weer een stuk mooier en groener maakt. Mensen kunnen hier naartoe komen voor een wandeling, om te gedenken of om elkaar te ontmoeten op speciale momenten. Het is ook vooral om de saamhorigheid vast te houden die in onze gemeente de boventoon voerde tijdens de coronacrisis en eventuele nieuwe crisissen waarmee we worden geconfronteerd, zoals nu ook de oorlog in Oekraïne. Ook hier blijft onze onderlinge betrokkenheid en solidariteit van het allergrootste belang en daar kan een plek als dit zeker bij helpen,” aldus de burgemeester. 

Zelf een boom planten

Er moeten nog spelregels worden bepaald over hoe het planten van de rest van de bomen precies gaat plaatsvinden. In april zal het park bij het levensbos officieel worden geopend. Wethouder Baartmans geeft aan dat er in ieder geval twee keer per jaar plantmomenten zullen komen, waarop inwoners die een boom willen planten dit samen met de gemeente kunnen doen. Voor een vast bedrag kan je dan een boom uitkiezen en deze samen aanplanten. Inwoners die hiervoor interesse hebben, kunnen zich melden bij de gemeente door een mail te sturen naar: info@gemeente-steenbergen.nl. [n]