TanteLouise, Gemeente Steenbergen en Stadlander met de tekening die de route van de Vitale Vesting aangeeft.
TanteLouise, Gemeente Steenbergen en Stadlander met de tekening die de route van de Vitale Vesting aangeeft. FOTO CAREN VERMAAT

Steenbergen, Vitale Vesting in wording

STEENBERGEN - De stadskern van Steenbergen wil zich de komende jaren ontwikkelen tot een Vitale Vesting. Dat wil zeggen een op de toekomst gerichte stad waar het fijn wonen, werken en ontmoeten is voor alle inwoners. 


DOOR CAREN VERMAAT


Woningcorporatie Stadlander, zorginstelling TanteLouise en gemeente Steenbergen ondertekenden maandag  een afsprakenkader om de samenwerking te bekrachtigen.


Vesting Steenbergen

Steenbergen kent een rijke historie. Al in de vroege Middeleeuwen was het door de gunstige ligging aan open water een bloeiende handelsplaats, met een eigen vloot en met turf en zout als belangrijkste bronnen van inkomsten. Later was de vesting Steenbergen, door die strategische ligging, een belangrijke schakel in de beroemde Zuidwaterlinie. Dat had ook een keerzijde. De stad werd meermaals belaagd en belegerd door vijandelijke troepen. Bittere armoede of watersnood joegen tal van bewoners op de vlucht en degenen die zijn gebleven hebber ervoor gezorgd dat Steenbergen een hardwerkende en veerkrachtige bevolking is geworden. Vanuit dat erfgoed en historische verankering moet de Vitale Vesting de komende jaren nieuwe impulsen gaan geven om de stad nieuw leven in te blazen. Door de verdergaande vergrijzing en de toenemende zorgvraag van de ouderen is het nodig een brede aanpak te hebben op belangrijke thema’s als wonen, leefbaarheid, zorg, duurzaamheid, openbare ruimte, infrastructuur, mobiliteit en economie. 

Stadlander, TanteLouise en gemeente Steenbergen hebben de handen ineen geslagen omdat ze alle drie uitdagingen hebben op deze gebieden. Ingeborg Roks, bestuurder van TanteLouise geeft aan dat er zoveel gezamenlijke belangen zijn dat ze dit ook gezamenlijk willen gaan aanvliegen. “Het gezondheidscentrum waar we mee bezig zijn heeft natuurlijk veel raakvlakken met de gemeente, maar ook met woningen eromheen en daarom is het zo belangrijk dat we hier op voorhand gezamenlijk afspraken over maken.” Wethouder Willy Knop van Gemeente Steenbergen vult aan dat door het vooraf maken van een afsprakenkader de neuzen in ieder geval dezelfde kant op staan. "In het afsprakenkader staat precies op welke thema’s we ons verder gaan verdiepen en welke afspraken we daarover op voorhand maken."


Sociale woningbouw

Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander, licht de plannen toe die er zijn om in de stadskern 300 verouderde woningen van Stadslander te gaan verduurzamen. De komende jaren zullen er honderd nieuwe sociale huurwoningen worden gerealiseerd in Couveringepark en Buiten de Veste, om bewoners die eventueel moeten verhuizen een andere plek te kunnen bieden. De bewoners van de Gummarusvelden en het Doktersdreefje zijn al verwittigd dat er begin 2025 gestart gaat worden met het verduurzamen in de vorm van grootschalige renovatie of mogelijke sloop. "Dat is van te voren moeilijk te zeggen, maar daar moeten we wel rekening mee houden. Het Doktersdreefje zijn heel specifieke woningen, waarvoor we dus samen met de gemeente en TanteLouise gaan bekijken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. We gaan gezamenlijk bekijken hoe het wonen eruit moet komen te zien en hoe de zorg eruit moet komen te zien. ” Natuurlijk kunnen Stadlander, TanteLouise en de gemeente dit allemaal niet alleen. Iedereen met een hart voor Steenbergen wordt door de gemeente uitgenodigd om mee te denken en een bijdrage te leveren. [n]