Pand van Stadlander aan de Vestinghlaan in Steenbergen.
Pand van Stadlander aan de Vestinghlaan in Steenbergen. FOTO WILL ROMBOUTS

Opvang Oekraïnse vluchtelingen krijgt gestalte

STEENBERGEN - De Steenbergse gemeenschap draagt de vluchtelingen uit Oekraïne een warm hart toe. Dat blijkt wel uit de vele initiatieven die er in alle zes de kernen spontaan zijn ontstaan om te helpen. Ook voor de opvang van vluchtelingen zijn er meerdere initiatieven op verschillende locaties.


DOOR ADDO SPRANGERS


Zo is er in Dinteloord een bed and breakfast beschikbaar gesteld en heeft zorghoeve Kakelbont aan de Boompjesdijk laten weten dat er woonunits op haar terrein geplaatst mogen worden. In Steenbergen zijn appartementen aangeboden en ziet woningcorporatie Stadlander kansen voor opvang in een van haar woonlocaties aan de Vestinghlaan. In overleg met de initiatiefnemers wordt zo snel mogelijk bekeken of deze locaties ingebracht kunnen worden voor de opgave binnen het district De Markiezaten van de Veiligheidsregio waaronder Steenbergen valt. Samen moeten deze gemeenten voor duizend opvangplaatsen zorgen. Steenbergen heeft bij De Markiezaten aangegeven dat zij inzet op de opvang van zo’n 75 gezinnen. Deze worden stapsgewijs verdeeld over verschillende locaties en kernen voor een periode van drie tot zes maanden. Een van de locaties die in beeld is voor de opvang, is camping Mattenburg in Nieuw-Vossemeer. Met eigenaar Avoned zijn gesprekken gevoerd om de mogelijkheden van deze locatie te bekijken. Zij heeft een aanbod gedaan, waarvan de haalbaarheid momenteel wordt onderzocht. Het is de bedoeling om op het campingterrein fasegewijs Oekraïense gezinnen onder te brengen. In eerste instantie zou de locatie geschikt gemaakt kunnen worden voor de tijdelijke huisvesting van circa 25 gezinnen binnen enkele weken, in de periode daarna zo nodig uit te breiden.


Steentje bijdragen

Een belangrijke voorwaarde voor de opvang is voor de Gemeente Steenbergen dat de locatie en de leefomgeving schoon, heel en veilig zijn. Bovendien is de aanwezigheid van een goede wifivoorziening voor deze mensen van levensbelang, om contact te kunnen met de mannen en vaders die veelal in het oorlogsgebied achtergebleven zijn. Aangezien er op camping Mattenburg sprake is van achterstallig onderhoud, is de buitendienst van de Gemeente Steenbergen alvast aan de slag gegaan met het opruimen van het terrein. Mensen die hun land ontvluchten, hebben behoefte aan een omgeving waar zij tot rust kunnen komen, waar kinderen veilig kunnen spelen en waar omringende voorzieningen zoals onderwijs, zorg en het verenigingsleven adequaat geregeld zijn. Om hiervoor te zorgen, heeft de Gemeente Steenbergen nauw contact met organisaties als de Dorpsraden, WijZijnTraverse Groep, VluchtelingenWerk, de Voedselbank, kinderopvang, GGD en scholen. Zij hebben allemaal aangegeven graag hun steentje bij te willen dragen. 


Warm welkom

"In heel onze gemeenschap blijkt hoe zeer mensen bereid zijn vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook degenen die daar nog zijn, te helpen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe trots we daarop mogen zijn,” stelt burgemeester Ruud van den Belt. "Met alle betrokken instanties, initiatiefnemers en inwoners samen doen we onze stinkende best om daarbij ook te zorgen voor tijdelijke huisvesting en een warm welkom in onze gemeente. Op plaatsen waar dat verantwoord is, verdeeld over verschillende locaties en kernen. De situatie in Oekraïne vraagt enerzijds om snelheid van handelen, maar als gemeente moeten we - in eenieders belang - tegelijkertijd de zorgvuldigheid waarborgen.” [n]