Eveline van Kaam met haar dochter Jasmijn en het schooljaarboek.
Eveline van Kaam met haar dochter Jasmijn en het schooljaarboek. FOTO LOUISE VAN KAAM

'Mijn Schooljaarboek' voor mooie momenten

STEENBERGEN – Je schoolgaande kinderen die iedere week met stapels knutselwerkjes en tekeningen thuis komen…wat moet je daar nou mee? Herkenbaar? Eveline van Kaam heeft een oplossing: Ze ontwikkelde ‘Mijn Schooljaarboek’ om de leukste knutsels en herinneringen in te bewaren, van ieder schooljaar.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Eveline (43) steekt al snel van wal: “Ik heb vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, Youri (14), Pim (12), Louise (10) en Jasmijn (5), die altijd met van alles en nog wat - op school gemaakt - thuiskomen. Om toch hun knutsels te kunnen bewaren, ging ik op zoek naar insteekhoezen en andere mappen, maar de ideale oplossing vond ik niet. Hoe leuk is het om een boek te hebben van de belangrijke momenten in jouw schooljaar? De schooljuf van mijn oudste zoon maakte destijds ook een boekje van de eerste klas, dat vond ik zó leuk en daar kijken we nog regelmatig in.”


Een schooljaar vastleggen

In eerste instantie dacht ik aan het maken van een boek voor het bewaren van alleen maar knutselwerkjes. Eenmaal gestart met mijn “project” leek het me leuk om een boek te maken voor het volledige schooljaar. Een boek waarin kinderen interactief aan de slag kunnen samen met hun ouders. In dit boek kunnen zij mooie momenten vastleggen (bijvoorbeeld foto’s en diploma's), leuke vragen beantwoorden, zelf tekenen en kleuren of verven, op maar liefst 54 pagina's.

Eveline heeft een tijdje in het buitenland gewoond en stond toen voor de klas, iets heel anders dan haar opleiding als bedrijfseconoom, maar ze genoot van alles wat de jonge kinderen beweegt. “Het leek mij ook grappig om de pagina’s aan te vullen met leuke kinderliedjes, die ouders met hun kind kunnen zingen,” vult ze aan.


Samen invullen

Toen ze in het buitenland zat sparde ze vaak met een collega, om ideeën te ontwikkelen hoe ze die beleving van kinderen vast kon leggen en naar de toekomst toe om kon zetten in levendige herinneringen. “Het schooljaarboek dat ik nu ontwikkeld heb, past het beste bij de onderbouw,” legt Eveline uit, "en kinderen kunnen het dus zelf invullen, het liefst gezellig samen met hun ouders en grootouders. Als dit aanslaat, heb ik al een volgend idee op de plank liggen voor de bovenbouw, voor groep 8: een Afscheidsboek van hun tijd op de basisschool.”


Boek promoten

Nog maar kort geleden heeft Eveline het boek gelanceerd en nu hoopt ze natuurlijk dat veel kinderen en ouders hiervan gebruik zullen gaan maken. “Ik denk dat het echt vernieuwend is, want het is voor slechts één schooljaar, het legt daarnaast verbindingen tussen kind, ouder en school. En volgens mij is er niet iets wat hier op lijkt,” vertelt ze enthousiast. “Ik kon het in ieder geval niet vinden,” lacht ze. “Ik hoop dat veel scholen het boek willen omarmen vanaf aankomend schooljaar, en het ligt ook in verschillende boekhandels (red. ook bij Vermeulen) in Nederland.

"Het is echt superleuk om alle momenten van een schooljaar vast te leggen, zodat je prachtige herinneringen voor later hebt," sluit Eveline af. [n]


Meer info: www.schooljaarboek.nl [n]