Wethouder Wilma Baartmans en Vicaris Paul Verbeek planten de Gummarusboom.
Wethouder Wilma Baartmans en Vicaris Paul Verbeek planten de Gummarusboom. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Verbinding maakt toekomst met Gummarusboom

STEENBERGEN - Wethouder Wilma Baartmans en Vicaris Paul Verbeek  hebben donderdag de Gummarusboom in het levensbos De Jaarring geplant.


DOOR CAREN VERMAAT


Het idee voor het planten van een Gummarusboom is geboren bij het initiatief van de Stadsraad om een beeld te geven hoe Steenbergen er over 50 jaar kan uitzien. 


Verbinding maakt toekomst

Met het planten van de Gummarusboom in het levensbos is het startsein gegeven voor de activiteiten van de St. Annaparochie voor het 750 jaar Kerkzijn. Bij de Gummarusboom is een bordje geplaaatst waarop staat aangegeven: ‘Verbinding maakt toekomst’. Dit staat symbool voor de verbinding van de kerk, de gemeente Steenbergen en het 750-jarig bestaan van beiden en is een mooie belofte voor de toekomst. 


Redden van het klimaat

“Wat zou het mooi zijn, dat de stad Steenbergen niet alleen een skyline heeft, maar dat de gemeente Steenbergen in Nederland een voorbeeldstad is om het klimaat te redden. Zoals Gummarus ooit de boom redde, zo heeft gemeente Steenbergen met het planten van bomen de meest interessante oplossing om stijgende temperaturen te voorkomen,” aldus Bram Hommel van de werkgroep 750 jaar Kerkzijn. "Met het planten van de Gummarusboom in het Levensbos is het startschot gegeven voor de activiteiten van de St. Annaparochie voor het 750 jaar Kerkzijn. We zijn wethouder Wilma Baartmans dankbaar voor alle support van de afgelopen jaren, en de lichamelijk inspanning die zij vanmiddag weer heeft geleverd. En we zijn natuurlijk heel blij met Vicaris Paul Verbeek en alle ondersteuning die hij ons geeft.”


Het wonder van de Gummarusboom

“De Gummaruskerk is vernoemd naar de heilige Gummarus die een paar wonderen heeft verricht waaronder die met deze boom," weet Jan Gelten, coördinator rondleiding en openstelling van de Gummaruskerk, te vertellen. “Na de dood van zijn vrouw ging hij op op pelgrimstocht naar Rome. Op de eerste dag van zijn reis sloeg hij zijn tent op bij het riviertje de Nete in Lier. Precies op die plek stond ook een grote boom die hij toen heeft omgehakt om ruimte te maken voor zijn tent. De volgende ochtend kwam de landeigenaar langs en was niet blij met het omzagen van die mooie boom. Gummarus heeft toen de boom weer op zijn plek gezet en de zaagsnede met zijn riem omgord. De boom is daarop gewoon weer gaan groeien wat werd gezien als een wonder. Op diezelfde plek is later de kerk van Lier gebouwd.”


750 jaar Kerkzijn

Jan Gelten vertelt verder: “De eerste Gummarusboom is nu in het gedenkbos geplant maar het is zeker de bedoeling om meer Gummarusbomen te gaan planten. We zouden in de toekomst ook graag een Gummarusboom naast de Gummaruskerk zien. We hebben als kerk een goede band met de gemeente en, zoals ook op het bordje staat aangegeven, ‘verbinding maakt toekomst’. Het is dit jaar niet alleen het 750-jarig jubileum van de gemeente maar ook van het Kerkzijn. In de oprichtingsakte van gemeente Steenbergen staat in een van de laatste regels dat de rechtspraak zal geschieden in de kapel van de kerk. Dat betekent dat de kerk ook al 750 jaar bestaat. Dit is dus zeker een heel mooi moment om te verbinden met de gemeente en onze toekomstige samenwerking te vieren.” [n]