Het gemeentehuis van Steenbergen.
Het gemeentehuis van Steenbergen. FOTO WILL ROMBOUTS

Coalitie met Gewoon Lokaal!, Progressief Samen en VVD?

STEENBERGEN - Gewoon Lokaal!, Progressief Samen en de VVD gaan de komende periode de mogelijkheden onderzoeken om een coalitie te vormen in de gemeente Steenbergen. Samen hebben deze partijen twaalf van de negentien zetels in de gemeenteraad.


DOOR ADDO SPRANGERS


Gewoon Lokaal! is met zes zetels de grootste partij van de Steenbergse gemeenteraad. Zij stelden informateur Kees Jongmans aan om de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie te onderzoeken. Daartoe nodigde hij alle raadspartijen afzonderlijk uit voor een gesprek. Deze zijn in een positieve sfeer, open en constructief verlopen.


Prioriteit
De verschillende partijen hebben duidelijk aangegeven aan welke onderwerpen en belangrijke vraagstukken voor onze gemeente zij prioriteit willen geven en wat zij willen bereiken de komende vier jaar. Ook hebben zij hun voorkeuren uitgesproken voor wat betreft de onderlinge samenwerking. Met enkele fracties is er een tweede gesprek geweest. Al snel was voor informateur Jongmans duidelijk dat de ‘winnaars’ van de verkiezingen Gewoon Lokaal! en nieuwkomer Progressief Samen een goede match zijn en de basis kunnen vormen voor een evenwichtige en stabiele coalitie.



Ambities
In onderling overleg hebben de twee partijen nagedacht met welke andere partij de coalitie het best kan worden gecompleteerd. Er waren verschillende serieuze opties. De eerste voorkeur ging uit naar de VVD.


'Combinatie van Gewoon Lokaal!, Progressief Samen en VVD kan de voor Steenbergen meest gewenste coalitie vormen'


In het daarop volgende gesprek hebben de drie partijen een zodanig beeld gekregen van elkaars wensen en ambities dat onderling het vertrouwen is uitgesproken dat de combinatie van Gewoon Lokaal!, Progressief Samen en de VVD de voor Steenbergen meest gewenste coalitie kan vormen. Jongmans: “Waar het om gaat is dat deze drie partijen niet alleen met twaalf zetels een mooie meerderheid vormen, maar met elkaar in de volle breedte van het politieke spectrum kunnen werken aan de opgaven waar de gemeente Steenbergen de komende jaren voor staat.”


Vervolg

Gewoon Lokaal!, Progressief Samen en de VVD leggen deze keus nu voor aan de eigen achterban en gaan vervolgens aan de slag om een coalitieakkoord te smeden over de vraagstukken en thema’s waar de gemeente Steenbergen de komende jaren mee te maken krijgt. Ook de verdeling van de wethouders, de bijbehorende portefeuilles en wie dit worden in het nieuw te vormen college zijn uiteraard onderwerp van gesprek. [n]


'Met twaalf zetels mooie meerderheid'