Battlefield, Slag om de Schelde door KBO Dinteloord

DINTELOORD - Op donderdag 16 juni heeft KBO Dinteloord een Battlefield dagtrip gepland. Niet meteen een activiteit die tot ieders verbeelding zal spreken en dus enige uitleg vraagt.


Voor KBO leden is de dagtrip € 55 en niet leden 60 €. Voor deze prijs krijgt de busreis, entree in het Bevrijdingsmuseum inclusief rondleiding en koffie met lekkers en luxe lunch. 

Met een touringcar gaat U een leerzame dagtrip maken, waarin we onderweg worden meegenomen in de tijd waarin de Slag om de Schelde heeft plaats gevonden. Met aansluitend een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland waarbij we worden bijgestaan door vrijwilligers van het Nederlandse Veteraneninstituut in Doorn. Omdat er veel informatie beschikbaar is en om de Battlefield dagtrip en het bevrijdingsmuseum begrijpelijk en inzichtelijk te maken, krijgen wij assistentie van 2 veteranen die ons eerst 2 aparte uitgebreide lezingen komen geven in het Dorpshuis in Dinteloord. Zij zullen ons meenemen in de tijd die onze ouders en voorouders in deze vreselijke oorlogstijd hebben moeten meemaken.


De (vergeten) Slag om de Schelde was een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.  De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland zodat Antwerpen de belangrijke geallieerde aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers. De stad Antwerpen was al bevrijd voor Operatie Market Garden, maar het gebied van de Scheldemonding tot de stad nog niet. De bevrijding van de Scheldemonding werd opgedragen aan het Canadese 1e Leger, en zou vitaal zijn voor de geplande doorbraak door de Siegfriedlinie. Na vijf weken met enkele van de moeilijkste gevechten uit de gehele oorlog, waaronder een aantal amfibische landingen en aanvallen over open terrein, was de slag gewonnen.


Drie weken later werd de haven van Antwerpen geopend voor de geallieerde scheepvaart. Hoewel deze slag minder bekend is dan andere veldslagen, was hij essentieel om de geallieerde legers van voorraden te voorzien waarmee de operatie op het front in West-Europa kon worden voortgezet. Wij willen u graag uitnodigen om lezingen bij te wonen, zodat u alvast voorbereid bent om samen met ons deze interessante dagtrip te beleven. Iedereen van 50 plus en ouder is welkom in het Dorpshuis te Dinteloord aan de Westvoorstraat 3. Meer informatie en aanmelden via Algemeen@KBO-Dinteloord.nl. de lezingen zijn donderdagmiddag 5 mei en donderdagmiddag 9 juni om 14:00  in het Dorpshuis in Dinteloord. Graag aanmelden via email voor 5 mei zodat wij weten met hoeveel gasten we rekening kunnen houden. Toegang is gratis; consumpties voor eigen rekening.


De 1e lezing is op 5 mei, welke wordt verzorgd door Attie Pot van Stichting Veteranen Steenbergen. Attie komt uit Nieuw-Vossemeer is ex-Luchtmachtofficier en ex- Explosieven Opruimer. Na zijn uitzending naar Cambodja werd hij veteraan en is gastlessen gaan geven namens het VeteranenInstituut, voor het programma Veteraan in de Klas. Gastlessen verzorgen op lagere en middelbare scholen over vrede en veiligheid, en sinds de 75 jarige herdenking van de bevrijding hier op de Brabantse Wal, ook voor ouderen over de Slag om de Schelde.

De 2e lezing is 9 juni welke wordt verzorgd door Hans Droppert, een gewezen loods (LTZ 2OC KMR b.d. en Oud Zeeloods op de Westerschelde), reserveofficier van de Marine, ook veteraan en gastspreker en gaat u zijn lezing vertellen over de Schelde eind ’44.[n]