Figuranten in historische kledij ontvingen de scholieren.
Figuranten in historische kledij ontvingen de scholieren. FOTO CAREN VERMAAT

Schoolkinderen wanen zich in de Middeleeuwen

STEENBERGEN - In aanloop naar het Vestingweekend werd afgelopen week op woensdagochtendl een historische dag georganiseerd op Fort Henricus. 


DOOR CAREN VERMAAT 


Ruim 1000 leerlingen van alle basisscholen uit alle kernen werden welkom geheten door de poortwachter van het Fort waar zij terecht kwamen in de Middeleeuwen. De excursie was georganiseerd door gemeente Steenbergen om de leerlingen op een leuke manier te laten kennismaken met het oude vestingverleden van Steenbergen.


Middeleeuwse jeugddag

Speciaal voor het Jubileumjaar 2022 werd deze Middeleeuwse jeugddag gehouden. Negen basisscholen kwamen met meerdere groepen naar het fort waaronder de Merijntje Gijzen, de Petrus en Paulus, de Regenboog, Groen van Prinsterer, de Zonneberg,  Pius X, de Gummarus, de Maria Regina, en deNieuwe Veste.

Het Fort was afgeladen met diverse Middeleeuwse activiteiten waardoor de kinderen een beeld konden krijgen hoe het er vroeger aan toe ging in de vestingstad Steenbergen en op Fort Henricus.


Demonstraties

De leden van de Saluutbatterij Steenbergen demonstreerden de bulderende kanonnen die ooit in het Fort aanwezig waren en die veel indruk maakten op de kinderen. Er waren ridders die lieten zien hoe zij elkaar vroeger te lijf gingen, en de kinderen konden zelf voelen hoe zwaar de zwaarden wel niet waren die werden gebruikt bij de zwaardgevechten.Historische activiteitenVeel vrijwilligers uit Steenbergen en directe omgeving hielpen deze ochtend samen met de wethouders. In historische kledij ontvingen zij de scholieren. Zo was er een echte middeleeuwse goochelaar die  zijn kunsten vertoonde en ook een kwakzalver die liet zien hoe hij een magisch drankje bereidde. Maar de kinderen konden zelf ook veel dingen doen. Ze konden zwaardvechten, kalligraferen met een echte ganzenveer, pijl en boog schieten en touwtrekken. De groepjes van de verschillende scholen liepen met hun juf of meester langs alle historische activiteiten en spellen die er te doen waren. Er was zelfs een galg en een echte schandpaal waar de kinderen hun hoofd tussen konden doen.


De Liniekijker

En natuurlijk was er ook veel te zien. Er waren geiten en ezels en op de uitkijktoren De Liniekijker konden de kinderen van het uitzicht genieten dat het Fort op de wijde omgeving biedt.


Wethouders

Ook de wethouders hadden een drukke ochtend. Wethouder Koos Krook hield zich bezig met het uitdelen van krentenbollen van bakkerij het Bakhuys uit Steenbergen en wethouders Wilma Baartmans en Willy Knop Wethouder Wilma Baartmans ondersteunden de vrijwilligers van de stadsarcheologie. 

Wilma Baartmans kijkt terug op een leuke ochtend. “Wat was het leuk om de kinderen zoveel plezier te zien hebben en verkleed te zien. Ze hadden hier echt hun best op gedaan en waren onder de indruk van alle verhalen, historische figuren en het grote fort. Eigenlijk wilden ze allemaal langer blijven.” [n]