V.l.n.r. Gerard Baten, Niek van Beers, Martin Achterberg en Hanneke Meulblok van De Steenen Kamer.
V.l.n.r. Gerard Baten, Niek van Beers, Martin Achterberg en Hanneke Meulblok van De Steenen Kamer. FOTO CAREN VERMAAT

Beleef historisch Steenbergen via verzamelboek

STEENBERGEN - Martin Achterberg, eigenaar van AH Achterberg, overhandigde afgelopen week symbolisch het eerste exemplaar van het verzamelboek voor historische plaatses van Steenbergen aan Niek van Beers van De Steenen Kamer overhandigd.


DOOR CAREN VERMAAT


Het initiatief voor dit verzamelboek kwam in 2019 bij Martin vandaan. Hij vertelt: “Toen ik hoorde van het 750 jarig jubileum en het 25 jarig bestaan van de gemeente Steenbergen leek het mij een leuk idee om daar iets mee te doen. Onze supermarkt zoekt altijd lokale samenwerking en wij werken ook vaak samen met verenigingen. Ik heb dus in eerste instantie contact opgenomen met de Heemkundekring en het idee van een historisch verzamelboek aan hen voorgelegd.” Niek geeft aan dat het boek een mooie verzameling is geworden van foto's en teksten uit de geschiedenis van Steenbergen. “We beschikken natuurlijk vanuit de Heemkundekring over heel veel teksten uit het archief maar het was wel erg lastig om overal passend fotomateriaal bij te vinden. Een deel ervan komt uit ons jaarboek en het jubileumboek van Steenbergen. We weten dat er in het centrum van Steenbergen vroeger enorm veel kleine winkeltjes hebben gezeten maar daar zijn helaas weinig foto’s van beschikbaar. We hebben er dus in gezet wat we hebben kunnen vinden. ”


Herinneringen

“We hebben geprobeerd een boek te maken dat voor alle doelgroep toegankelijk is en herinneringen kan ophalen over de geschiedenis van Steenbergen. Ook voor de jeugd is een gedeelte opgenomen met als tittel ‘Weet waar je woont’. Het is een leuk en leerzaam spel voor de Steenbergse jeugd." Martin vertelt dat er al veel positieve reacties op komen. “We hebben al gehoord dat de bejaardentehuizen er reikhalzend naar uitkijken. We gaan deze week met het boek langs alle bejaardentehuizen om de boeken te laten zien.”


Verzamelboeken

Er zijn inmiddels 11.000 boeken huis aan huis verspreid bij alle inwoners van gemeente Steenbergen. Vanaf 22 april tot en met 19 juni kunnen de 224 plaatsjes worden verzameld bij Albert Heijn Steenbergen. Daarna zal er ook nog een ruilbeurs gaan plaatsvinden zodat iedereen de kans krijgt de verzameling compleet te maken. [n]