Merck toch hoe Sterck, één van de vele middeleeuwse gezelschappen.
Merck toch hoe Sterck, één van de vele middeleeuwse gezelschappen. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Historie, sport, muziek, zon en gezelligheid

STEENBERGEN – Zo mooi hadden de organisatoren van het Vestingweekend het niet durven dromen: Een zonovergoten, warm paasweekend met duizenden bezoekers, veel gezelligheid, verbazing over zoveel moois en zóveel mensen blij gemaakt!


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Historische klanken gemengd met muziek uit de moderne tijd klonken zondag in de straten van Steenbergen. Twee lieve ‘knollen’, Rosa en Florian, liepen de hele dag met een volle wagen door de stad, tot plezier van vele kinderen en volwassenen. Het paardengetrappel, voor de klassieke paardentram en huifkar, werd afgewisseld met de voetstappen van wel 1.000 rennende vestinglopers. De routes schoven naadloos in elkaar, sport en historie bewogen zij-aan-zij. En terwijl de sportievelingen zich in het zweet liepen, verbeeldde de Steenbergse Saluutbatterij het soldatenleven in de 17e eeuw, met wapentuig en kampement aan de Krommeweg.


Merck toch hoe sterck

De wandeling van de haven, die nog steeds vol lag met historische vaartuigen, langs de historische legervoertuigen bij het kanon, leidde richting de Kaaistraat. Daar vandaan stonden en liepen ruim tientallen middeleeuwse gezelschappen en historische figuranten in de stad. ‘Merck toch hoe Sterck’, naar het beroemde Bergse volkslied, uit de 80-jarige oorlog, dat nog steeds spontaan werd meegezongen, ook deze zondagmiddag.


Rembrandt van Gein

De wandeltocht ging verder langs een barbier in een scheersalon, waar net een soldaat uit de tweede wereldoorlog een opfrisbeurtje kreeg. Een jonge schone liet een portret schilderen door Rembrandt van Gein, feitelijk de fotografiestudio in de Gouden Eeuw. En je moest oppassen voor de klassieke tweewieler, een ‘hoge bi’ die torenhoog boven het wandelende publiek uitstak met zijn vrolijke berijder. Lekker genieten van een modeshow? De Oranjes uit vier vergane eeuwen flaneerden in de stad en voor het oude stadhuis.

Eenmaal op de markt aangekomen geurde het houtvuur uit het kampement van ’t Vaerdich Volk en Graven van Holland. En -in schril contrast- klonk op de markt de discobeat uit de muziekwagen die de vestinglopers verwelkomde… Sport en historie.

Wie nog steeds wat kilometers in de benen had, kon doorlopen in de Grote Kerkstraat waar de kids aan hun trekken kwamen met de Oud-Hollandse spelen en de hedendaagse ballonkunstenaar, met aan het eind het zoveelste kampement, dit maal van de Bergsche Battery. Met een tas vol folders van Stadsherauten, Stadsraad en Zuiderwaterlinieroutes, kon je gelukkig een verkwikkend biertje pakken op de markt, waar de terrasjes -voor de tweede dag op rij- stampvol zaten. 


Weervisserij

Een kleinschalige markt was te vinden bij het Havenpad, waar de nautische markt met de opgestelde schaalmodellen van schepen ook veel aandacht trok, maar ook de proefglaasjes bubbels van De Heenwerf waren niet te ‘versmaeden'. Het echte klassieke element aldaar was Stichting Behoud Weervisserij. De weervisserij is een eeuwenoude vangstmethode, waarbij een weer wordt gebruikt om te vissen. Op de Oosterschelde wordt nog op deze wijze op ansjovis gevist. Traditioneler dan dit wordt het niet! Weervissen is uniek in de wereld en al meer dan 350 jaar verbonden met dit gebied. Volgend jaar weer Vestingweekend? [n]

Uitpuffen na de Vestingloop.