Het aantal meldingen over mensen met verward gedrag en zorgwekkende situaties stijgt jaarlijks.
Het aantal meldingen over mensen met verward gedrag en zorgwekkende situaties stijgt jaarlijks. Foto: Pixabay

Wijk-GGD’er aan de slag in gemeente Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - U signaleert een buurtgenoot met verward gedrag of merkt dat iemand zich steeds verder terugtrekt? Misschien een goed moment om de zogeheten wijk-GGD’er in te schakelen met wie de Gemeente Steenbergen binnenkort gaat werken.

Het kan iedereen overkomen dat hij of zij het even zelf niet redt als gevolg van een burn-out, fysieke beperkingen, het verlies van werk of een andere ingrijpende gebeurtenis. De wijk-GGD’er is er dan om te helpen. Ook organisaties kunnen een melding doen als zij zich zorgen maken om een inwoner van de gemeente Steenbergen. Wethouder Koos Krook is trots op het project. “We kunnen met de wijk-GGD’er nog beter inspelen op behoeften van inwoners,”stelt hij. “We kunnen hiermee de juiste zorg verlenen aan inwoners en verdere problemen voorkomen. Zo slaan we een brug tussen veiligheid en zorg.”

Werkwijze

Het aantal meldingen over mensen met verward gedrag en zorgwekkende situaties stijgt jaarlijks. De wijk-GGD’er kan op tijd in beeld brengen wat er aan de hand is. Zodra er signalen komen van de buurt over een buurtbewoner, gaat de wijk-GGD’er langs voor een gesprek of een doorverwijzing naar een instantie die kan helpen.

Zorg voor elkaar

Het inzetten van de wijk-GGD’er moet bijdragen aan de veiligheid en zorg voor elkaar in de buurt. De wijk-GGD’er maakt onderdeel uit van het ‘Ernaartoe Team’ van Vraagwijzer. Dat team signaleert financiële problemen vroegtijdig. Vanaf maart 2022 is Pierrette Schoon van de GGD West-Brabant hiervoor aan de slag in de gemeente Steenbergen. Zorgen om een buurtbewoner kunnen gemeld worden bij haar via het Meldpunt Crisiszorg, www.meldpuntcrisiszorgwestbrabant.nl of 0800-5099. Het project wijk-GGD’er is een samenwerking van de GGD West-Brabant, WijZijn Traverse Groep, GGZ WNB en de Gemeente Steenbergen. De inzet van de wijk-GGD’er wordt in 2022 bekostigd op basis van subsidie van ZonMw vanuit het Actieprogramma lokale initiatieven mensen met Verward Gedrag.