Wethouder Wilma Baartmans wipt een paar tegels eruit aan de Molenstraat in Kruisland
Wethouder Wilma Baartmans wipt een paar tegels eruit aan de Molenstraat in Kruisland Foto: Caren Vermaat

KRUISLAND - Gemeente Steenbergen doet mee aan het NK Tegelwippen dat van 21 maart tot en met 31 oktober wordt gespeeld.


DOOR CAREN VERMAAT

Op woensdag 20 april gaf wethouder Wilma Baartmans het startschot en het goede voorbeeld door alvast een paar tegels te wippen op de Molenstraat in Kruisland.

Verstening

Met het NK Tegelwippen wordt gestimuleerd dat tegels worden vervangen door gras, bomen en geveltuinen waardoor Nederland groener en meer klimaatbestendig wordt. Wilma Baartmans geeft aan: “Je ziet nog steeds zoveel tuinen die worden volgebouwd met alleen maar tegels, en mensen die zelfs hun voortuin gebruiken als parkeerplaats. Op die manier is er geen ruimte voor groen en kan het regenwater ook niet goed weglopen. Deze verstening is ook echt een klimaatprobleem. Ik hoop dat we hiermee een stukje bewustwording kunnen creëren en dat er zoveel mogelijk mensen meedoen.”

Win-win situatie

Thijs Klomp woont nu zo’n 2 jaar aan de Molenstraat in Kruisland en doet mee aan het NK Tegelwippen. “Voor het huis naast de containers ligt een stuk met tegels waarover de mensen naar de containers lopen. Deze regels zijn er nu uitgehaald en daar komt dan een stuk groen met mooie beplanting. Dat ziet er niet alleen veel beter uit maar is ook goed voor de vlinders en de bijen. Het is dus een win-win situatie.” Ghiel van de Boom van de afdeling groenbeheer van de gemeente is aanwezig om te ondersteunen bij de actie. “We willen er alles aan doen om de kernen te vergroenen en daarom ondersteunen we graag dergelijke initiatieven. Ook zullen we de schoolpleinen nog groener gaan maken en zal de ingang naar het gemeentehuis meer plantenbakken gaan krijgen.”

Geveltuinen

Gemeente Steenbergen is al een tijdje bezig om inwoners te stimuleren hun tuin te vergroenen. Zo was er vorig jaar al de actie ‘Tegel eruit, plantje erin’ waarbij iedereen die een tegel kwam inleveren een fraaie tuinplant cadeau kreeg. “Dit jaar start in mei ook de geveltuinen actie waarbij mensen zich kunnen aanmelden om aan de voorkant van hun huis een geveltuintje aan te leggen. De gemeente komt dan langs om de stoeptegels eruit te halen en ontvangen ze een tegoedbon van 20 euro om er plantjes in te zetten”, aldus wethouder Wilma Baartmans.

Spelregels

Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld om mee te doen met het NK Tegelwippen. Het gaat erom dat binnen een gemeente zoveel mogelijk tegels gewipt gaan worden en worden vervangen door groen. Iedereen kan hieraan meedoen door tegels te wippen uit zijn voor- of achtertuin en dit op te geven bij: https://nk-tegelwippen.nl/ 

Dit jaar zijn er drie Gouden Scheppen en een Gouden Tegel te winnen door de deelnemende gemeenten. Per klassement wint de gemeente met de hoogste TPI (aantal gewipte tegels per 1000 inwoners) een Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. [n]