Wethouder Baartmans en haar kleinzoon Robin voeren samen de plantwerkzaamheden uit.
Wethouder Baartmans en haar kleinzoon Robin voeren samen de plantwerkzaamheden uit. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Wethouder Baartmans plant stekje gekapte Ireneboom

WELBERG – Samen met haar kleinzoon Robin heeft wethouder Wilma Baartmans op Bevrijdingsdag het stekje geplant van de eerder gekapte Prinses Ireneboom.


DOOR ADDO SPRANGERS


Zij vertelde daarbij over de historie over deze boom. Het boompje is een ‘nazaat’ van de Prinses Ireneboom, die op 4 mei 1955 werd geplant ter ere van de 32 Welbergenaren die tussen 1940 en 1949 omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië tijdens de zogenaamde politionele acties. De moederboom werd door de toenmalig Steenbergse burgemeester Leonard. de Gouw geplant bij de brug van de Pastoor Kerckersstraat en heeft daar tot juni 2021 gestaan totdat de boom abusievelijk werd omgezaagd. De Ireneboom op de kruising van de Pastoor Kerckerstraat en de Kapelaan stond op de lijst van waardevolle bomen in de gemeente en had dus nooit gekapt mogen worden. De eigenaar had weliswaar de kap aangevraagd, maar daarvoor was volgens de gemeente geen vergunning nodig De kapvergunning werd aangevraagd voor een boom in de Kapelaan Kockstraat. Hier stond echter geen boom op de lijst van waardevolle bomen. Het huis waar de boom naast stond, bevindt zich in de Pastoor Kerckerstraat. 

Een pijnlijk misverstand dus. Het voorval zorgde in ieder geval voor veel commotie en de wethouder moest als verantwoordelijk portefeuillehouder diep door het stof gaan. De nu geplante stek, nu nog een mini-treurwilg, moet in de toekomst hopelijk uitgroeien tot een nieuwe treurwilg van formaat. De boom staat nu pal naast basisschool Pius X. Een bord met informatie over de achtergrond van de boom moet het publiek  attenderen op de bijzondere waarde en geschiedenis van de treurwilg. [n]